Jethelm de voor en nadelen

jethelm

Als je op een scooter rijdt is veiligheid van groot belang. Je bent op een scooter meer kwetsbaar dan in een auto. In Nederland ben je verplicht een helm te dragen op een scooter die harder kan rijden dan 25 km/u. Er zijn drie soorten helmen; de jethelm, de systeemhelm en de integraalhelm. Elk type heeft specifieke voordelen.

Bromfiets of snorfiets

Een bromfiets is een scooter die harder kan rijden dan 25km/u. Een snorfiets mag niet harder rijden dan 25 km/u. In Nederland ben je verplicht een helm te dragen op een bromfiets, maar niet op een snorfiets. In België ben je ook met een snorfiets verplicht om een helm te dragen. Als je in de grensstreek woont is het verstandig om daar rekening mee te houden.

Voordelen van een jethelm

Hoewel jethelmen niet het meest verkocht worden heeft dit type helm wel degelijk enkele voordelen op een systeemhelm en integraalhelm:

  • Heeft een open constructie, daarmee ben je minder afgesloten van de omgeving.
  • Is meestal lichter van gewicht in vergelijking met andere types.
  • Is ook verkrijgbaar met een vizier om lucht en insecten tegen te houden.
  • Is eenvoudig op- en af te zetten.
  • Biedt een goede ventilatie.

Nadelen van een jethelm

Bij de keuze voor een helm moet je ook rekening houden met de beperkingen van elk type. Dit zijn de nadelen van een jethelm:

  • Biedt minder bescherming in vergelijking met een systeemhelm en integraalhelm.
  • Laat veel wind door, hierdoor kan er een zekere “lift” ontstaan tijdens het rijden.
  • Zonder vizier kun je meer hinder ondervinden van wind, neerslag en insecten.

verschillende-type-helmen

Jethelm, ook geschikt voor snorfietsen

Als je vooral in de zomermaanden rijdt, en op korte afstanden in relatief veilige situaties is een jethelm een fijne helm om te dragen. Een jethelm voelt lekker licht, zit comfortabel en je staat in contact met de buitenwereld. Met een vizier ben je ook wat beter beschermd tegen weer, wind en ongedierte. Een jethelm is ook de ideale accessoire voor een snorfiets. Hoewel je in Nederland niet verplicht bent een helm te dragen biedt het wel een stukje veiligheid. Ook als het regent kan het prettig zijn een helm te dragen.

Een jethelm is ideaal voor korte ritten, voor het woon- werkverkeer in veilige verkeerssituaties. Je geniet niet van de bescherming die een systeemhelm en integraalhelm bieden, je voelt je wel een stuk veiliger op de weg en je kunt nog steeds genieten van de fluitende vogels en de natuur om je heen.

Gerelateerd