tips-voor-het-onderhouden-van-je-scooter

Tips voor het onderhouden van je scooter

Heb je net een nieuwe scooter gekocht, dan is het wel belangrijk deze goed te onderhouden. Waar we bij een auto verplicht zijn deze in de meeste gevallen jaarlijks te laten keuren, is dit bij een scooter dus niet het geval. Het is daarom dus extra belangrijk om goed voor je scooter te zorgen. Helemaal in een land als Nederland, waar het weer voor het grootste gedeelte van het jaar niet bepaald aangenaam is, is het des te belangrijker ervoor te zorgen dat je scooter bijvoorbeeld niet de hele tijd in de kou en ook regen staat. Niet alleen gaat dit ten koste van de laklaag van je scooter, maar komt het ook de motor niet ten goede. Om ervoor te zorgen dat jij je scooter op de juiste manier weet te onderhouden, hebben we een aantal tips voor je.

Laat je scooter ieder jaar nakijken

Waar we bij een auto de welbekende ‘kleine’ en ‘grote’ beurt hebben, is het ook aan te raden om je scooter even ieder jaar naar de garage  te brengen. Zo kunnen ze kijken hoe het zit met het profiel van de banden, de remmen en in het geval van een scooter op brandstof, ook hoe het zit met de bewegende delen in de motor. Je zorgt er zo voor dat je weer volledig veilig de weg op kunt, zonder dat je snel bang hoeft te zijn dat er iets gebeurt. Vooral wanneer je voornemens bent om een avondje met vrienden in casino belgium je geluk te beproeven, is het maar wat vervelend dat je scooter er halverwege mee ophoudt, omdat het oliepeil niet goed is.

Rijd voorzichtig

Je scooter bestaat natuurlijk uit allerlei verschillende onderdelen. Een groot deel van de onderdelen zijn onderhevig aan slijtage, wat dus betekent dat je vroeg of laat een keer toe bent aan onder andere nieuwe remmen, banden en ook andere soortgelijke onderdelen. Om ervoor te zorgen dat deze onderdelen een stuk langer meegaan, is het aan te raden om voorzichtig te rijden. Dat wil zeggen dat je niet als een gek gaat rondrijden en iedere keer moet remmen, maar voorzichtig optrekt en dus ook tijdig het gas loslaat, zodat je de scooter laat uitrollen en dus niet zo hard  hoeft te remmen. Dit lijkt misschien van minimale invloed, maar het kan de levensduur van je banden en ook remblokken met tot wel 25 procent verlengen.

Zet je scooter droog weg

De kans dat jij met regen of sneeuw niet op de scooter naar je werk of school gaat, die is vrij groot. Toch zien we dat een groot deel van de mensen zijn of haar scooter ook tijdens deze barre weersomstandigheden buiten laat staan, wat alles behalve verstandig is. Omdat we echt wel begrijpen dat niet iedereen de luxe heeft van een garage of schuur, is het ook prima om je scooter af te dekken met een speciaal daarvoor bestemd doek. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je accu leeg kan raken op het moment dat deze continue aan bepaalde lage temperaturen wordt blootgesteld. Weet je van tevoren dat je de scooter een tijd niet gaat gebruiken, dan kan het verstandig zijn om de accu los te koppelen en binnen droog en op kamertemperatuur weg te zetten.

Check regelmatig je bandenspanning

Ook wanneer je je scooter jaarlijks laat nakijken, is het aan jezelf om de bandenspanning te controleren. Door verschillende omstandigheden kan het zijn dat er lucht uit de banden gaat, waardoor je allereerst minder grip hebt, maar ook meer verbruikt. Het is daarom dus belangrijk om iedere 6 tot 8 weken je bandenspanning te controleren en er waar nodig wat lucht bij te doen. Zo voorkom je snellere slijtage en kun je veilig de weg op.

Gerelateerd