rijden scooter windscherm voor nadelen

De voor- en nadelen van rijden met scooter met windscherm

Het weer kan vaak van de een op de andere dag omslaan in het land. Het ene moment is er een regenbui, terwijl de andere keer het zonlicht fel in je gezicht schijnt. Het enige wat vaak blijft in Nederland is de wind. Met een windscherm is het echter altijd een risico, doordat je de gevaren soms minder goed in kunt schatten. Je zult je daarom bewust moeten zijn van alle gevaren die het weer in ons land met zich mee kunnen brengen. Onderstaande informatie helpt jou om de gevaren te overzien en hier op de juiste manier op in te spelen. Ook krijg je meer informatie over de voor- en nadelen van een windscherm, zodat je voor jezelf de afweging kunt maken of je deze op jouw scooter wilt hebben.

scooter-kopen

windscherm-bescherming

Een windscherm om achter te verschuilen

Een windscherm kan jou veel verschillende voordelen opleveren. Uiteraard zegt de naam het grootste voordeel al: je bent beschermd tegen wind. De wind kan namelijk bij hogere snelheden in je gezicht gaan snijden, waardoor het niet altijd even prettig is om met de scooter naar jouw afspraken toe te gaan. Door jezelf achter dit scherm te verschuilen, heb je dit gevoel niet meer en kun je onbezorgd op jouw scooter door weer en wind rijden. Daarnaast is het fijn dat je jezelf kunt verschuilen wanneer het regent. Het scherm houdt namelijk veel regendruppels tegen die in je gezicht waaien, waardoor je ook dit gevoel niet meer hebt. Uiteraard blijf je niet volledig droog, maar je hebt geen last meer van de harde druppels in het gezicht en op de klep van je helm.

De insecten worden gevangen door het windscherm

Ook bij mooi weer kan een windscherm goed dienstdoen. In de zomermaanden zijn er namelijk veel insecten die continu jouw gezicht in worden geblazen. Deze wil je het liefste niet in je gezicht of op je helm hebben zitten. Met een windscherm kun je jezelf hierachter verschuilen, waardoor de insecten als het ware op het scherm blijven plakken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je het scherm om de zoveel tijd schoon moet maken. Anders gaat jouw zicht alleen maar verslechten, waardoor je de gevaren nog niet kunt overzien en ook geen overzicht meer hebt op de weg. Dit wil je te allen tijde voorkomen, zodat er geen ongelukken gebeuren en je met een gerust gevoel de weg op kunt. Jouw windscherm moet je hier uiteindelijk bij kunnen helpen.

De hoge temperaturen laten jouw dashboard smelten

Maar hoe zit het dan met de verschillende weersomstandigheden in Nederland? In de zomermaanden kan de zon fel schijnen. In combinatie met een windscherm levert dit soms risico’s op, waar je eenvoudig op in kunt spelen wanneer je jezelf hier bewust van bent. Een van de gevaren die je hebt, is dat de zon vanaf de achterkant op het windscherm schijnt. Hierdoor wordt er extra warmte afgegeven op jouw scooter. De teller unit, het dashboard en de stuurkap krijgen hierdoor hogere temperaturen te verduren, waardoor ze kunnen gaan smelten. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Zorg ervoor dat de zon niet achterop schijnt

Tijdens het rijden komt er voldoende wind op jouw scooter om dit tegen te gaan. Ondanks dat het windstil is, heb je dus alsnog een klein zuchtje wind om de temperaturen laag te houden. Wanneer jouw scooter stil staat, dan heb je deze wind niet. De extreem hoge temperaturen geven daarom gelijk een negatief effect op jouw scooter. De langdurige zonnestralen kunnen veel schade aan gaan richten. Als je jouw scooter ergens geparkeerd hebt, dan moet je ervoor zorgen dat de zon voorop jouw windscherm terecht komt of dat je iets over jouw dashboard en stuurkap heen legt. Zo voorkom je dat de temperaturen te hoog op gaan lopen en je uiteindelijk geen gebruik meer kunt maken van jouw vervoersmiddel. Zorg er daarom altijd voor dat je de scooter op de juiste manier plaatst.

Letten op de waarschuwingssticker

De schade die de zon op jouw scooter heeft, kan ook voor jouw portemonnee nadelig zijn. Veel verzekeraars vergoeden dit namelijk niet, doordat je het ook eenvoudig kunt voorkomen. Ook valt het altijd buiten de fabrieksgarantie, waardoor je er zelf op moet letten en de kosten hierdoor flink kunnen stijgen als je het moet laten repareren. Deze kosten zijn vaak zo hoog, dat je het liefste een nieuwe scooter aan wilt schaffen. Fabrikanten van een windscherm hebben daarom altijd een waarschuwingssticker op het scherm bevestigd zitten. Het is van belang dat je deze waarschuwing ook daadwerkelijk opvolgt, zodat je niet tegen de verzekeringsproblemen aan gaat lopen en de zon geen risico’s met zich meebrengt op jouw scooter.

Harde wind brengt andere risico’s mee

Uiteraard is het ook oppassen met een windscherm in de harde wind. In Nederland weet je immers nooit wanneer deze wind op gaat zetten, waardoor het altijd oppassen is. De harde wind komt overal voor, zeker wanneer je richting het strand gaat. Het windscherm zorgt ervoor dat je jezelf hiertegen kunt beschermen. Deze houdt immers voldoende wind tegen, waardoor het niet in je gezicht komt. Echter brengt het ook een hoop risico’s met zich mee, waar je jezelf bewust van moet zijn. Je wilt immers geen ongelukken veroorzaken met een hulpmiddel wat jou juist zou moeten beschermen tegen de wind.

Altijd controle houden over het stuur

Een windscherm zorgt ervoor dat jouw scooter kwetsbaarder is. Het scherm staat immers rechtop, waardoor ook veel wind gevangen wordt. Wanneer je aan het rijden bent, kan dit soms voor onverwachte rukken aan het stuur zorgen. Je zult daarom altijd rustig moeten blijven en de controle moeten bewaren over jouw scooter. Deze windstoten zijn onder controle te houden door niet onverwachts een ruk aan het stuur te gaan geven uit reflex. Echter brengt een scherm voornamelijk problemen met zich mee wanneer jouw scooter stilstaat. Wanneer je de scooter niet gebruikt en er komt een harde wind opzetten, dan kan het ook zijn dat deze wind opgevangen wordt door het scherm. Doordat jij er niet op zit om het evenwicht te bewaren, heb je al gauw dat de scooter het evenwicht verliest en omvalt.

scooter-windschermen

Altijd de beste ondergrond om jouw scooter te parkeren

Je zult de scooter daarom altijd uit de wind moeten parkeren wanneer je gebruik maakt van een windscherm. Door deze uit de wind te zetten loop je minder risico’s op schade aan jouw vervoersmiddel. Ook moet je zorgen voor een vlakke en stevige ondergrond. Wanneer er dan wind bij jouw scooter komt, is de kans kleiner dat de scooter gaat wiebelen. Hiermee kun je uiteindelijk een hoop schade voorkomen. Ook hierbij geldt weer dat een verzekeraar niet altijd alle schade door een windscherm gaat vergoeden. Als je niet kunt aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om het te voorkomen, dan zul je een veel lager bedrag uitgekeerd krijgen, waardoor de kosten flink op kunnen lopen. Uiteindelijk wil je echter de reparatie van jouw scooter zo goedkoop mogelijk houden, waar een uitkering van de verzekering bij kan helpen.

Veel verschillende modellen windschermen te verkrijgen

Als je over wilt stappen naar een windscherm is het goed om te weten dat er verschillende modellen te verkrijgen zijn. Zo kun je in eerste instantie al kiezen tussen een hoge en een lage. De lage is voornamelijk om jou voor een klein deel te beschermen, terwijl een hoge jou van top tot teen beschermd tegen regen en insecten. Deze schermen steken namelijk vaak nog voor een deel boven jou uit. Het is afhankelijk van jouw eigen wensen voor welke variant je gaat. Ook kun je er hierbij nog kiezen of je een gekleurd windscherm neemt. Deze kleur zorgt ervoor dat je een beter zicht gaat krijgen op de weg, zodat je bijvoorbeeld de wegmarkeringen en verkeersborden beter ziet. Ook ben je beter beschermd tegen de reflectie van de zon. Een alternatief hierbij is een normaal windscherm en dan een zonnebril dragen.

Zet jouw wensen voor jezelf op een rijtje

Het is daarbij ook belangrijk om na te denken over het merk. Je kunt namelijk speciaal voor jouw model scooter een goed windscherm aanschaffen, waardoor je zeker weet dat deze past. Ook geeft dit vaak een luxere uitstraling, doordat er een geheel van jouw scooter ontstaat. Daarnaast bestaan er verschillende universele windschermen. Deze windschermen zijn vaak een stuk goedkoper dan wanneer je er een van een merk aanschaft. Het nadeel is echter dat deze niet altijd even goed aansluiten, waardoor je er soms toch nog problemen mee gaat hebben. Je zult daarom altijd goed op moeten letten welke je aanschaft en daarbij voor jezelf de afweging moeten maken in hoeverre je het geld waard vindt. Niet iedereen kan immers een windscherm van een bepaald merk aanschaffen met het beschikbare budget. Zet daarom altijd alles voor jezelf op een rijtje en ga aan de slag met het uitzoeken van jouw windscherm.

Gerelateerd