tips-voor-het-aanschaffen-van-een-scooter

Tips voor het aanschaffen van een scooter

Tips voor het aanschaffen van een scooter

Een scooter is een handig vervoermiddel waarmee je snel en gemakkelijk door het verkeer kan manoeuvreren. Of je nu op zoek bent naar een scooter voor woon-werkverkeer of gewoon om in je vrije tijd van A naar B te kunnen, er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een scooter. Bovendien is het goed om op de hoogte te zijn van recente veranderingen in wetgeving, zoals de helmplicht voor scooters met een blauw kenteken.

Waar veel jongeren vooral kozen voor een scooter om deze reden, zien we dat ook het vervroegen van het kunnen beginnen met je rijbewijs ervoor heeft gezorgd dat de keuze hierop viel. Toch blijft de scooter ontzettend populair en dat is natuurlijk niet voor niets. Vooral wanneer je in de grote stad woont, waar het parkeren iedere keer weer een uitdaging is, is een scooter natuurlijk vele malen praktischer. Maar waar let je nu op tijdens de aanschaf van een scooter?

De helmplicht

Vanaf januari 2023 geldt er een helmplicht voor scooters met een blauw kenteken. Dit betekent dat bestuurders van deze scooters verplicht zijn een helm te dragen tijdens het rijden. Deze nieuwe regelgeving heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen kiezen voor een gele kentekenplaat, aangezien dit geen verschil meer maakt.

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om geen helm op te doen, aangezien de pakkans niet heel groot is, vooral niet in het donker en wanneer je ergens achteraf rijdt. Toch is dit alleen al voor je eigen veiligheid niet verstandig om te doen. Wil je dan toch wat spanning, dan kun je beter inzetten op sportweddenschappen, zodat je veilig op de bank naar bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd kunt kijken.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een scooter?

Nu je op de hoogte bent van de laatste wet- en regelgeving, gaan we kijken naar de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Aangezien het aanbod natuurlijk enorm is, is het wel prettig te weten waar je op moet letten. Vooral wanneer je er weinig tot geen verstand van hebt.

Benzine of elektrisch

Een belangrijke eerste keuze, is of je gaat voor een elektrische scooter of toch kiest voor een scooter op brandstof. Kies je voor een elektrische variant, kijk dan wel goed naar de actieradius, aangezien het opladen vaak de nodige uren in beslag neemt.

Type scooter

Er zijn verschillende types scooters beschikbaar, zoals snorscooters (maximaal 25 km/u) en bromscooters (maximaal 45 km/u). Bedenk goed waar je de scooter voornamelijk voor wilt gebruiken en kies het type dat het beste bij jouw behoeften past. Houd er ook rekening mee dat er sinds 2023 een helmplicht geldt voor ook de snorscooter, dus dit voordeel niet meer van toepassing is.

Merk en Kwaliteit

Kies voor een betrouwbaar merk met goede recensies en een degelijke reputatie. Een kwalitatieve scooter gaat langer mee en vereist doorgaans minder onderhoud. Wel zo prettig wanneer je keihard hebt gespaard voor je nieuwe scooter.

Proefrit

Maak altijd een proefrit voordat je de scooter daadwerkelijk aanschaft. Zo kun je ervaren hoe comfortabel en gebruiksvriendelijk de scooter is en of deze voldoet aan je verwachtingen. Zorg er wel voor dat je een goede proefrit maakt en dus niet alleen een rondje om de kerk en weer terug. Zorg dat je tot de maximale snelheid komt en kijk hoe de scooter dan reageert.

Kosten

Houd niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met de kosten voor verzekering, belasting en onderhoud. Vergelijk verschillende modellen en bereken de totale kosten voordat je een beslissing neemt. Zo kan het namelijk zijn dat je voor een bepaald model veel meer premie betaalt aan de verzekering, aangezien deze scooters bijvoorbeeld gemakkelijker zijn mee te nemen.

Tot slot

Het aanschaffen van een scooter is niet iets wat je zo even doet. Met een prijskaartje van vaak ruim boven de duizend euro, is het dus ook verstandig om rustig de tijd te nemen en meerdere modellen te proberen. Ook is het aan te raden om langs meerdere dealers te gaan om te kijken en te ervaren waar je een goed gevoel bij hebt. Alleen de prijs zegt namelijk helemaal niets. Stel dat er een keer iets mee is, dan is het wel prettig dat je scooter bijvoorbeeld bij je wordt opgehaald.

Gerelateerd