Met verschillende weersomstandigheden op de scooter?

Het is geen verrassing dat in Nederland de wegen vaak nat zijn. Gedurende het jaar valt er veel regen, wat het wegdek continu nat maakt en ervoor zorgt dat het gladder kan worden. De gevaren die hiermee op de loer liggen, zijn niet te overzien. Onvoorbereid de weg op gaan is daarom ook geen verstandige keuze. Je zult goed moeten weten hoe je in bepaalde situaties moet handelen, zodat je voor jezelf en andere weggebruikers geen gevaarlijke situaties gaat creëren. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg, zodat je goed voorbereid aan jouw ritten kunt beginnen en te allen tijde veilig op jouw bestemming aan gaat komen.

gevaarelijk-gladde-wegdel-met-scooter

Opletten voordat je wegrijdt

Gedurende het jaar hebben we altijd met veel regen te maken. Of het nu een regenbui of een onweersbui is, alert blijven op de weg is altijd van groot belang. Het vraagt daarom vaak om extra aandacht, zodat je jezelf en anderen niet in gevaar gaat brengen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe gemakkelijker het je afgaat. Je kunt namelijk op veel situaties inspelen als je weet hoe je het aan moet pakken, terwijl je toch kunt genieten van jouw rit op de scooter met slecht weer. Zomaar op jouw scooter springen en wegrijden zit er helaas niet in als het regent, doordat er aardig wat gevaren op de loer kunnen liggen. Zorg er daarom altijd voor dat je goed geconcentreerd de weg op gaat, zodat je de gevaren tijdig gaat herkennen.

 

Gladde wegdelen zijn verraderlijk

Het eerste gevaar wat je tegenkomt, is een glad wegdek. Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar veel mensen denken hier niet aan als het geregend heeft of nog aan het regenen is. Het wegdek op zich maakt het niet glad, maar juist de markeringen. Deze markeringen zijn van zichzelf vaak al glad, maar tijdens een regenbui wordt dit nog eens extra versterkt. Ook zijn de klinkers en kinderkopjes een stuk gladder, waardoor je je snelheid aan moet gaan passen. Vooral in de bochten kan het namelijk erg verraderlijk zijn als je hier hard doorheen rijdt. Het zorgt ervoor dat je gaat glijden, waardoor je al snel een ongeluk kunt maken. Ook kun je met het glijden andere weggebruikers in gevaar brengen, waardoor de situatie flink uit de hand kan lopen. Zorg er daarom voor dat je op je hoede bent wanneer je over een gladde weg heen rijdt.

 

Controle houden en tijdig remmen

Ook remmen kan gevaren opleveren tijdens regen. Normaal gesproken zou je op het laatste moment jouw rem in kunnen drukken, zodat je nog op tijd stil staat. Wanneer je dit doet tijdens een regenbui, dan kan het zijn dat je gaat slippen. Voorzichtiger remmen is daarom van belang. Als je voorzichtig remt, dan kun je bijna niet in de slip raken. Jouw remweg wordt daarbij ook direct een stuk langer. Daarbij is het altijd van belang dat je de controle weet te behouden. Als je begint te slippen, kan het voor komen dat je in paniek raakt. Echter brengt dit met zich mee dat je sneller gaat vallen. Uit reflex ga je namelijk te hard remmen of aan je stuur trekken, waardoor de kans groot is dat je op de grond terecht komt. Door kalm te blijven kun je de grip op het stuur en het wegdek snel hervinden, waardoor ongelukken uit blijven en je gewoon verder kunt rijden.

scooter-remmen-controleren

Extra zichtbaar zijn door kleding

Bovendien kun je veel gevaren voorkomen wanneer je goed zichtbaar bent. Ondanks dat je jouw lichten aan hebt staan, wordt veel van het zicht belemmerd door regen en mist. Dit maakt het voor andere voertuigen lastig om jou te kunnen zien. Jouw lichten aanzetten is te allen tijde van belang, maar zorg er daarbij ook voor dat je de juiste kleding aan hebt. Reflecterende kleding kan helpen om nog een beetje extra veiligheid te creëren, waardoor andere weggebruikers gewaarschuwd worden dat je eraan komt. Bedenk je daarbij ook altijd dat er een dode hoek is. Veel voertuigen bevatten een of meerdere dode hoeken, waardoor er situaties kunnen ontstaan die je niet verwacht had. Bij bussen en vrachtwagens komt dit voornamelijk voor. Ga daarom nooit dicht achter een ander voertuig rijden, houd voldoende afstand en zorg er door middel van jouw lichten en kleding voor dat je opvalt.

 

Zonlicht kan ook problemen opleveren

Regen is gevaarlijk. Echter kunnen de warme zomermaanden met veel zonlicht ook problemen op het wegdek opleveren. Zonlicht is heerlijk in je gezicht en op de rest van jouw lichaam, maar kan het zicht wel aanzienlijk verslechteren. Het is daarom ook goed om te weten welke gevaren fel zonlicht en andere invloeden van het zomerse weer met zich mee kunnen brengen, zodat je jezelf hier ook op voor kunt bereiden. Het zomerse weer is immers lekker om de ritten uit te kunnen voeren, waardoor je het eigenlijk ook niet meer moet laten. Met de wind in je haar krijg je voldoende gelegenheid om nog even verkoeling te hebben voordat je op het werk aankomt. Ook weer goed voor de zichtbare zweetplekken door de hoge temperaturen.

 

Een zonnebril filtert het zonlicht

Als eerste is het verstandig dat je een zonnebril opzet. Ondanks dat het wellicht in de weg lijkt te zitten met een helm op, is een zonnebril toch van groot belang. Deze zonnebril zorgt er namelijk voor dat de uv-straling wordt tegengehouden, waardoor het niet te fel in je ogen schijnt. Zo heb je bijvoorbeeld een zonnebril met polariserende glazen. Deze glazen staan erom bekend dat ze het licht filteren en dat ze bijkleuren als het licht verandert. Zo krijg je donkere glazen wanneer het zonlicht fel op jouw zonnebril schijnt. Wanneer je dan weer door een bewolkt stuk rijdt, dan worden de glazen lichter. Hierdoor heb je altijd het beste zicht tijdens jouw scooterritten en kun je onbezorgd de weg op gaan.

 

Rijd niet te snel over de wegen

Matig daarbij wel je snelheid. Fel zonlicht zorgt er namelijk ook al snel voor dat je minder overzicht hebt en hierdoor dus niet snel genoeg in kunt grijpen bij een gebeurtenis. Je moet er daarbij ook rekening mee houden dat andere weggebruikers je ook minder goed zien. Ook zij kunnen dus te laat reageren bij gevaarlijke situaties, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Langzamer rijden zorgt er daarom voor dat je eerder kunt anticiperen en een ongeluk sneller kunt voorkomen. Een bocht, het remmen van een andere weggebruiker of zelfs overstekende mensen kunnen immers snel gemist zijn, waardoor er lastige situaties kunnen staan. Langzamer rijden betekent daarom ook dat de schade beperkt blijft, mocht het tot een ongeluk uitdraaien.

Reflecterende-scooter-kleding

Kledingstukken dragen hun steentje bij

Hoewel veel mensen denken dat de lichten voornamelijk bedoeld zijn voor de donkere tijdstippen van de dag, kan het jou ook helpen bij een felle zon. Jouw lampen aanzetten kan namelijk helpen om beter zichtbaar te zijn. De lamp kan namelijk reflecteren, waardoor andere weggebruikers opgeschrikt worden en ze zullen nog op tijd kunnen reageren mocht dit nodig zijn. Zo ook door iets reflecterends aan te doen. Reflecterende kleding weerkaatst namelijk het zonlicht en de lichten van andere wegbestuurders, waardoor het makkelijker wordt om jou te kunnen zien. Een stuk reflectie op jouw scooter of elektrische scooter kan dus ook al een groot verschil maken, zolang je zelf ook nog maar op blijft letten op andere weggebruikers en de obstakels die je overal tegenkomt.

Een helm kan ook zicht opleveren

Ondanks dat je het liefste zoveel mogelijk wind op je gezicht wilt voelen bij hoge temperaturen, kan het glas van de helm ook een flink stuk bijdragen aan veiliger rijden met zonlicht. Ook deze glazen komen namelijk met polariserende beglazing bij sommige modellen, waardoor het in feite als zonnebril kan dienen. Door de klep dicht te doen, kun je dus direct ervoor zorgen dat je meer overzicht hebt. Wanneer je gaat kijken naar een nieuwe helm is het daarom altijd goed om ook naar deze mogelijkheden te kijken, zodat je geen zonnebril en helm meer zou hoeven dragen om het beste zicht te krijgen. Je maakt het jezelf hierdoor veel eenvoudiger om andere weggebruikers op tijd te kunnen zien en ook andere obstakels niet over het hoofd te zien. Zo voorkom je uiteindelijk een hoop problemen.

mooi-scooter-rit-maken

Genieten van jouw scooterrit zonder zorgen

Welke weersomstandigheden er ook zijn, je kunt altijd genieten van jouw scooterrit. Deze rit moet jou immers altijd van A naar B kunnen brengen zonder hier kleerscheuren aan over te houden. Door slechts enkele aanpassingen aan jouw rijstijl en uiterlijk kun je ervoor zorgen dat je beter opvalt bij andere weggebruikers en hoef je je daarbij ook geen zorgen meer te maken over alle obstakels die op de weg te vinden zijn. Goed opletten, voorzichtig afremmen en niet te snel rijden op gevaarlijke punten kunnen hier al een hoop aan bijdragen. Wanneer je overal op let, ga je meer genieten van jouw rit en kan er niets meer misgaan.

Bekijk goedkope scooters hier.

Gerelateerd