scootmobiel-wetgeving

Scootmobiel regels Vraag & Antwoord

Scootmobielen zijn enorm behulpzaam in de mobiliteit van mindervaliden, senioren en iedereen die zich veilig en snel wil voortbewegen op de openbare weg. Maar iedere weggebruiker moet zich ook houden aan de verkeersregels. Niet voor iedere weggebruiker zijn dezelfde regels van toepassing, voor een scootmobiel gelden afwijkende regels. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en de antwoorden.

scootmobiel-wetgeving

Moet ik een rijbewijs halen?

Nee, omdat scootmobielen worden aangemerkt als een gehandicaptenvoertuig is het niet nodig om een rijbewijs te halen. Dat geldt overigens ook voor berijders die niet gehandicapt zijn. Er geldt wel een minimumleeftijd van 16 jaar voor scootmobielen die sneller kunnen rijden als 10 km/u. Toch adviseren we nieuwe gebruikers om enkele lessen te volgen. Het is mogelijk dat jouw gemeente gratis of goedkope lessen aanbiedt.

Mag ik rijden op…

… de stoep? Ja, dat mag. Zolang je niet sneller rijdt als 6 km/u, de snelheid van een gemiddelde voetganger dus.

… het fietspad? Ja, dat mag. Binnen de bebouwde kom met maximaal 30 km/u en buiten de bebouwde kom met maximaal 40 km/u.

… op de rijbaan? Ja, binnen de bebouwde kom mag je tot 45 km/u rijden, daarbuiten mag het ook maar daar ligt het meer voor de hand om op het fietspad te rijden.

… op autowegen en snelwegen? Nee, op autowegen en snelwegen mag je niet rijden met een scootmobiel.

Mag ik parkeren op…

…de stoep? Ja, je mag parkeren op de stoep zolang je daar voetgangers niet mee hindert.

… het fietspad of rijbaan? Nee, daar mag je niet parkeren. Hooguit even stilstaan in de berm, al raden we dit niet aan.

… op een normale parkeerplaats? Ja, daar mag je parkeren. Let wel op de kosten voor parkeren.

… op een invalidenparkeerplaats? Ja, en een speciale kaart is niet nodig omdat een scootmobiel automatisch als gehandicaptenvoertuig wordt aangemerkt.

… Bij een parkeerplaats met parkeerschijf? Ja, en dan zul je ook een schijf moeten neerleggen met de juiste tijd.

Wanneer je in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) zijn er per gemeente afwijkende regels. Denk aan gratis parkeren of een tijdslimiet. Vraag het na in de gemeente waar je woont.

Moet ik mijn scootmobiel verzekeren?

Ja, een WA verzekering voor schade aan derden is verplicht, een All Risk verzekering is een optie. De verzekeringssticker plak je op de achterzijde van het voertuig. Het is overigens niet nodig om een RDW kenteken aan te vragen, daar zijn deze vervoersmiddelen voor uitgezonderd.

Mag ik bellen tijdens het rijden?

Nee, dit mag niet. Je mag de telefoon alleen gebruiken in combinatie met een handsfree kit. Ook voor navigatie zijn er GPS systemen verkrijgbaar. Stop bij een inkomend gesprek langs de weg op een veilige plek, of laat de telefoon gewoon rinkelen. Veiligheid boven alles!

Is het nodig om een helm te dragen?

Het is niet verplicht om een helm te dragen, maar het mag natuurlijk wel als je dat een veilig gevoel geeft. Houd er wel rekening mee dat een helm het zicht en de wendbaarheid kan beperken, zorg daarom voor goede zijspiegels die je meer zicht geven op de weg. Wanneer het een vervoermiddel betreft met een benzinemotor die 45 km/u kan rijden moet je wel een helm dragen. In dat geval betreft het een ‘trike’.

Moeten er lampen op mijn scootmobiel aanwezig zijn?

  • Nee, dit hoeft niet wanneer je op de stoep rijdt.
  • Ja, dit moet wel wanneer je op de rijbaan rijdt. De lampen hoeven niet altijd te branden, alleen wanneer het donker is of het zicht anderszins belemmerd is.

Heb je meer vragen of wil je een scootmobiel bestellen? Kijk dan in de webshop voor meer informatie.

Gerelateerd