escooters-uitleg-volt-watt-ampere

De uitleg van volt, watt en ampère bij elektrische scooters

ampère-elektrische-scootmobielDe termen vliegen om je oren bij elektrische scooters. Niet alleen de verschillende onderdelen hebben allemaal een bepaalde benaming, ook krijg te maken met natuurkundige termen. Deze termen geven immers aan hoe de batterij werkt en wat je hiermee kunt bereiken. Je zult daarom goed moeten weten wat alles inhoudt en hoe je dit af kunt lezen op jouw scooter. Onderstaande informatie helpt jou op weg om de termen te leren kennen en van hieruit verder te kijken naar een nieuwe elektrische scooter.

Meerdere termen gebruikt voor jouw elektrische scooter

De termen die je tegen kunt komen zijn Volt, Ampere en KiloWatt. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom is het belangrijk om te weten wat ze inhouden bij een elektrische scooter? In feite geven deze termen aan hoe de batterij oplaadt en welke prestaties deze daarbij kan leveren. Het gehele proces wat hierbij komt kijken wordt aangeduid met eerdergenoemde termen. Wanneer de oplader kapot is, is het altijd goed om te weten hoe sterk de batterij is. Zo voorkom je dat je een verkeerde aankoop doet en jouw accu uiteindelijk kapotgaat.

De spanning van de accu

Volt is kort gezegd de kracht van de stromende stroom. Er wordt daarom ook vaak gesproken van een potentiaalverschil, elektrische spanning of spanning. Zo komt voltage ook regelmatig voorbij. In principe is het potentiaalverschil over een geleider als stroom van 1 ampère met daarin een vermogen van 1 watt wordt omgezet in warmte. Het maakt niet uit of er apparaten in gebruik zijn of wat je aan het doen bent, deze blijft altijd gelijk. Zo staat de spanning in ons huis bijvoorbeeld altijd op 230 Volt. Er zal dus ook niets veranderen aan deze getallen wanneer je intensief gebruik maakt van stroom.

De stroomsterkte is veranderlijk

uitleg-volt-watt-ampère-vermogenAmpère is de hoeveelheid stroom die er doorheen stroomt. Het is een constante stroomsterke die door twee parallelgeleiders van oneindige lengte loopt. Er is in de loop van de tijd veel veranderd in de definitie van deze term, doordat er een exacte vastlegging van de elementaire lading gedaan wilde worden. Wanneer een apparaat niet gebruikt wordt, dan stroomt er dus ook geen Ampère doorheen. Deze verandert in tegenstelling tot het aantal Volt wel. Hoe intensiever, hoe meer er doorheen stroomt. Echter heb je in jouw meterkast altijd een afstopping op 16A. Als je een apparaat aansluit wat meer vergt, dan slaan de stoppen door.

Het vermogen van jouw scootmobiel

Het aantal KiloWatt is het vermogen van jouw elektrische scooter. Deze wordt samengesteld vanuit het aantal Volt en het aantal Ampère. Het is dus in feite de hoeveelheid energie, welke gebruikt wordt voor het aantonen van elektriciteit. Hoewel er altijd met Watt gerekend wordt, wordt het op apparaten wel in KiloWatt aangegeven. Zo is 230 V x 10A 2300 Watt. Omgerekend is dit 2,3 kW. Je zult altijd kilowattuur terugvinden op jouw energierekening, maar ook op de accu van jouw elektrische scooter. Aan de hand hiervan worden uiteindelijk de kosten van jouw energierekening bepaald.

Nadenken over de belasting van de scootmobiel

Waarom worden deze termen altijd op een elektrische scooter gezet? Dit is eenvoudig uit te leggen. Als je jouw elektrische scooter wilt gaan gebruiken en daarbij van een lange levensduur kunnen genieten, dan moet je precies weten hoeveel vermogen deze heeft. Aan de hand van het vermogen kun je namelijk bekijken hoeveel belasting het apparaat aankan. Mocht je hier niet over nadenken, dan kan er namelijk overbelasting plaatsvinden, met alle gevolgen van dien. Daarbij kun je ook aan de hand van dit vermogen eventueel een nieuwe lader aanschaffen, waardoor je hem weer op kunt laden.

Per land kan het maximale vermogen verschillen

uitleg-motorvermogen-elektrische scooterDaarbij staat er altijd op ieder apparaat aangegeven wat het vermogen is, zodat je het apparaat ook niet gaat gebruiken in een ander soort stopcontact zonder wisselaar. Denk daarbij als je op vakantie gaat naar een ver land. Mocht je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zijn, dan wordt er met een ander vermogen gerekend dan dat wij doen. Dit kan ertoe leiden dat je de overbelasting voor het apparaat veroorzaakt. Om altijd gebruik te kunnen maken van jouw elektrische scooter is het dus van belang dat je weet wat er nodig is om deze aanpassingen te kunnen doen.

Zorgvuldig omgaan met de termen

Wat is overbelasting dan precies? Elektriciteit kan gevaarlijk zijn. Er kunnen vaker ongelukken gebeuren als we niet nadenken wat we doen of als we alles overbelasten. Je kunt namelijk tot ongeveer 2000 Watt per VoltAmpere veilig aan de slag gaan. Als je meer gebruikt, is er overbelasting. Dit leidt ertoe dat er veel huishoudelijke apparaten voor deze gevaren kunnen zorgen als je er niet zorgvuldig mee om gaat. Het is daarom van belang dat jouw huis uitgerust wordt met 16A voeding. Op deze manier kun je het voorkomen en is ook jouw elektrische scooter voorzien van veiligheid.

Flexibel blijven door aanpassingen

Terug naar de elektrische scooter. In de handleiding vind je terug hoeveel het vermogen van jouw scooter is. Je kunt dus in een oogopslag zien of jouw groepenkast van de juiste voeding is voorzien om de scooter op te laden of dat je aanpassingen aan moet brengen. Als jouw groepenkast nog op 10A draait, dan is het van belang dat je dit zo snel mogelijk verandert. Je wilt immers niet dat jouw stoppen doorslaan, waardoor je jouw scootmobiel niet meer fatsoenlijk op kunt laten en hierdoor niet meer flexibel bent.

Verschillende soorten accu’s

Verschillende-soorten-accu-elektrische-scootersIn feite kun je bij een elektrische scooter van verschillende levensduren en vermogens uitgaan. De capaciteit wordt namelijk bepaald door het aantal Ampère-uur, waarbij ook onderscheid wordt gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote scootmobielen. De kleine scootmobielen, zoals bijvoorbeeld de opvouwbare, hebben een vermogen tussen de 18 en 36 Ah. Deze zijn compact, waardoor er een kleinere accu vereist is. Dit houdt ook in dat er een lagere verbruiksduur is voordat deze weer opgeladen moet worden. Je kunt deze dus voornamelijk gebruiken wanneer je kleine afstanden aflegt en snel weer bij een oplaadpunt kunt zijn.

Grotere scootmobielen met meer vermogen

De middelgrote elektrische scooters hebben een vermogen van 50 Ah of meer. Dit zijn in de meeste gevallen de driewielers. Door het hogere Ampère-uur kun je er langer mee doen voordat er een oplaadpunt opgezocht moet worden. De grote scootmobielen zijn minimaal 60 Ah. Deze komen voornamelijk in een vierwieler-uitvoering. Veel mensen die echt niet meer mobiel zijn, gebruiken deze laatste uitvoering. Doordat er een groter gebruiksduur gegarandeerd wordt, kan er namelijk langer mee gereden worden. Dit heeft een groot voordeel ten opzichte van de andere modellen. Je kunt er namelijk de gehele dag mee vooruit, waardoor je weer flexibel bent.

Bekijk het aantal ampère per scootmobiel

Het is ook afhankelijk van het aantal kilometers dat je met jouw elektrische scooter aflegt. De grootte van jouw accu bepaalt namelijk hoeveel je hier maximaal mee af zou kunnen leggen. Het is goed om dit in jouw achterhoofd te houden, omdat je anders voor verrassingen komt te staan onderweg. Zo kun je met een kleine accu tot 22 Ah tot maximaal 24 kilometer aan een stuk rijden. Met een accu tot 40 Ah loopt dit op tot 35 kilometer. Voor de langere afstanden moet je een accu hebben die ook meer vermogen heeft. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar een accu met een vermogen van 41 tot 75 Ah. Als je deze volledig opgeladen hebt, dan kun je er tot wel 50 kilometer mee rijden. Mocht je helemaal niet meer zonder jouw scootmobiel kunnen, dan is een accu tot 100 Ah de beste keuze. Deze kan namelijk tot wel 70 kilometer. Hierdoor hoef je je tijdens jouw vakanties ook niet druk te maken over het opladen van de scooter.

Op de juiste manier handelen

Hoewel het vermogen en alle andere termen van belang zijn voor het aantal levensjaar, is het nog belangrijker dat je op de juiste manier met jouw elektrische scooter om gaat. In de handleiding staat altijd omschreven hoe je op de juiste manier gebruik maakt van jouw scootmobiel. Het is daarom belangrijk dat je de handleiding goed doorleest voordat je aan de slag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoe deze de eerste keer opgeladen moet worden, maar ook hoe het daarna moet gebeuren. Zo kan zelfs een goedkope accu 3 tot 4 jaar meegaan. De duurdere accu’s gaan zelfs tot 6 jaar mee.

Zet jouw wensen op een rijtje

Voordat je tot de aankoop van een elektrische scooter overgaat, is het belangrijk dat je voor jezelf bekijkt hoeveel vermogen je nodig hebt om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Als je iemand bent die lang onderweg is, dan is niets zo fijn als een scootmobiel die het lang volhoudt zonder tussendoor op te hoeven laden. Het is daarom altijd verstandig om alle wensen op een rijtje te zetten en vanaf hier verder te kijken. Zo weet je zeker dat je de juiste aanschaft en weer flexibel bent. Je hoeft geen afspraken meer mis te lopen en ook die felbegeerde vakanties kunnen weer doorgaan omdat je weer overal naartoe kunt gaan.

Escooter kopen als bedrijf? Lees hier alles over 50% subsidie regeling MIA / VAMIL https://www.fastfuriousscooters.nl/blog/subsidie-escooters-zakelijk-mia-vamil

Gerelateerd