verschil-tussen-lithium-en-lood-accu

Het verschil tussen een lithium en lood accu

Een nieuwe scooter kopen brengt veel keuzes met zich mee. Zo heb je veel verschillende modellen tot je beschikking, waardoor je altijd moet bepalen waar je waarde aan hecht. Echter is een van de belangrijkste keuzes het type accu. Deze komt namelijk zowel in een lithium als lood variant, welke beide veel verschillende eigenschappen bezitten. Afhankelijk van deze accu kan ook bepaald worden hoe lang je met jouw scooter kunt doen voordat je deze weer op moet laden. Onderstaande informatie geeft jou daarom alle kennis over beide accu’s, zodat je gerichter kunt gaan kijken naar jouw nieuwe scooter.

 

De geschiedenis van beide accu’s gaat ver terug

Een accu kent veel verschillende voor- en nadelen. Het is daarom altijd van belang dat je jezelf hiervan bewust bent. De accu’s zijn bijvoorbeeld zwaar, kunnen gaan lekken en behoeven vaak veel onderhoud. Tenminste, als je voor een lood accu gaat. Deze accu bestaat al sinds 1859 en wordt veelvuldig gebruikt in verschillende apparaten. Echter moest er een accu komen die lichter van gewicht was en daarnaast een betere prestatie kon leveren zonder al te veel onderhoud. In 1980 kwam daarom de lithium accu op de markt. Het duurde echter lang voordat de batterij zover ontwikkeld was dat deze als vervanging van een lood accu kon dienen. In 1996 werd de lithium accu officieel in gebruik genomen en steeds verder geïmplementeerd in het dagelijks leven.

De bruikbare capaciteit in het achterhoofd houden

Een van de verschillen tussen de lithium en lood accu is de bruikbare capaciteit die deze accu’s kunnen leveren. Een loodaccu kan eigenlijk maar 30 tot 50 Ah van de capaciteit gebruiken, terwijl de lithium accu juist meer dan 100 Ah gebruikt. Dit is meer dan 100 procent van de nominale capaciteit. Hierdoor kun je dus langer met een volledig opgeladen accu doen. Daarnaast gaat de accu veel langer mee. De levensduur van een lithium accu is namelijk 3 tot 4 keer zo lang in tegenstelling tot de lood accu. Dit omrekenen betekent dat een variant van lood na 300 tot 500 laadcycli geen werking meer heeft, terwijl dit bij een lithium variant tussen de 1500 en 2000 laadcycli betreft. De lood batterij heeft daarbij altijd het juiste gebruik nodig om dit te kunnen bewerkstelligen, terwijl de lithium batterij ook bij minder zorgvuldigheid zijn werk blijft doen.

 

De verschillen tijdens het opladen

Ook het opladen geeft een wezenlijk verschil tussen beide accu’s. Zo kan een lithium accu snel opgeladen worden, waarbij je kunt opladen tot 100 procent capaciteit. Met een krachtige lader kun je zelfs binnen 30 minuten de volledige accu hebben opgeladen, waarbij het ook geen probleem is dat je hem regelmatig niet volledig laadt. De accu raakt hierdoor namelijk niet beschadigd, doordat deze beveiligd is tegen een volledige ontlading. Bij een lood accu is dit wel anders. Deze heeft de beveiliging namelijk niet, waardoor te diep ontladen ervoor zorgt dat de beschadigingen op gaan treden. Dit kan veel zorgen met zich meebrengen, waar je jezelf tijdens bijvoorbeeld een vakantie of ander uitstapje niet druk om zou willen maken. Daarbij komt ook dat een lood accu een langere tijd nodig heeft om volledig op te laden.

lithium-ion-accu

De spanning kan verloren gaan

Daarbij komt ook het verlies van spanning kijken. Het is namelijk altijd zo dat een accu een bepaalde ontlaadcurve heeft. Bij de een zijn de problemen die hierbij overblijven echter anders dan bij de andere. Een lithium accu heeft als grote voordeel dat deze met een accu van 20 procent aan capaciteit nog altijd dezelfde output kan blijven leveren. Zelfs wanneer je deze niet volledig opgeladen hebt, zul je dus niets aan verlies van spanning merken. De lood accu’s hebben dit probleem wel. De piekbelasting gaat daarbij ook snel naar beneden. Een lithium accu kan daarom een goede oplossing zijn wanneer je niet continu een oplaadpunt bij de hand hebt. Denk hierbij aan vakanties of lange dagjes weg waarbij je jouw scooter veel gaat gebruiken.

De efficiëntie kan al het verschil maken

Ook het verlies van energie kan een heikel punt zijn als je gaat kijken naar de verschillende accu’s. Wanneer je een efficiënte scooter wilt hebben is het van belang dat je gaat kijken naar de verloren energie. Je gaat dan direct merken dat een lithium accu efficiënter is met het opslaan van energie ten opzichte van loodaccu’s. Zo is het bij een lithium accu rond de 100 procent, terwijl de lood variant maar 85 procent overhoudt. Dit staat ook in verband met het klimaat. Beide accu’s verliezen capaciteit bij koude temperaturen. Een kouder klimaat kan daarom wel degelijk een invloed hebben. Echter is het dan goed om te kijken in hoeverre beide accu’s hun capaciteit daadwerkelijk verliezen. Bij temperaturen van -20 graden Celcius heeft een lithium accu nog altijd een capaciteit van 80 procent, terwijl bij de lood accu 30 procent overblijft.

lithium-accu 

De zwaarte en plaatsing van de accu

Ook de plaatsing van de accu kan van groot belang zijn bij de aanschaf van een accu. Je wilt immers dat je voldoende gelegenheden hebt indien het nodig is om de accu eruit te halen en te vervangen. Een lood accu wordt te allen tijde in een accubak geplaatst, zodat de juiste koeling gegeven kan worden. Het is daarom altijd een zwaar gewicht wat je meeneemt, wat jouw scooter ook zwaarder gaat maken. Een lithium accu kan echter in iedere positie gemonteerd worden, doordat er geen accubak benodigd is. De ruimte hoeft niet geventileerd te worden om de accu op de juiste temperatuur te houden. Hierdoor is het kleiner, lichter en kun je hem er eenvoudiger uithalen. Het lichte gewicht maakt het een uitstekende accu voor een scooter.

 

Duurzaam voor jezelf en het milieu

Als je voor een duurzame scooter wilt gaan waar je weinig onderhoud bij nodig hebt, dan is een scooter met een lithium accu de beste keuze. Deze accu’s hebben namelijk helemaal geen onderhoud nodig dankzij het Battery Management System. De cellen worden namelijk evenredig en gebalanceerd geladen en je hoeft er geen extra dingen voor te doen om deze klaar voor gebruik te hebben. Zo kun je hem bijvoorbeeld een uur voor gebruik al opladen, waarna je gelijk de weg op kunt. Ook gaat de accu tot wel drie keer langer mee dan een lood accu. Je komt hierdoor niet zomaar voor verrassingen te staan. Wanneer een lithium accu weggaat, dan kan deze volledig gerecycled worden. Je bent dus niet alleen duurzaam voor jezelf bezig, maar ook in het geval van het milieu.

lood-accu

Altijd alles voor jezelf afwegen

Als je overweegt om een scooter aan te schaffen is het dus altijd goed om te bekijken met welke accu je het beste uit bent. Hierdoor kun je miskopen tegen gaan. Met een goede accu heb je immers voor iedere situatie een scooter waar je op kunt vertrouwen. Deze accu is immers van belang als je overal met jouw scooter wilt komen. Zorg er daarom altijd voor dat je verder kijkt dan alleen het model van de scooter en leer daarbij ook iets over de verschillen in de accu’s. Ze kunnen namelijk niet alleen verschillen in het materiaal waaruit ze gemaakt zijn, maar ook het vermogen. Als je een krachtige scooter wilt hebben, die daarbij ook langer met de batterij kan doen, zul je dus naar een hoger vermogen moeten kijken dan wanneer je deze voornamelijk gebruikt om van A naar B te komen.

 

Je moet wendbaar kunnen zijn

Je zult daarnaast goed moeten kijken naar het gewicht van jouw scooter. Zoals gezegd weegt een lood accu zwaarder. Dit ga je ook merken aan het gewicht van jouw vervoersmiddel. Hoe zwaarder de accu, hoe meer gewicht je mee moet slepen. Als je een lithium accu in jouw scooter hebt liggen kun je er ook vanuit gaan dat deze lichter aan zal voelen. Tenminste, als je hier ook een lichter model scooter bij hebt. Het is daarom altijd belangrijk om te bedenken hoeveel kilogram je zelf kunt hanteren. Uiteindelijk zal het jouw reis immers moeten vereenvoudigen in plaats van dat je moeite hebt om de scooter te kunnen besturen. De wendbaarheid wordt pas eenvoudiger als het een licht model betreft.

 

Bepaal aan de hand van het budget

Uiteindelijk zul je ook na moeten denken over jouw eigen budget. Je kunt wellicht op dit moment genoeg geld hebben voor een degelijke scooter, maar heb je dan ook nog geld over voor het onderhoud van de accu? Het onderhoud van de accu is immers ook een flink kostenplaatje, welke ook op kan lopen wanneer je de accu niet op de juiste manier gebruikt. In geval van een lood accu kunnen deze kosten flink oplopen. Je moet er altijd veel zorgvuldigheid voor hebben en het onderhoud moet regelmatig plaatsvinden om een langere levensduur te kunnen realiseren. Bij een lithium accu is dit vele malen minder, maar ook hier komt een moment dat er extra kosten bij komen kijken. Houd daarom alles in de gaten wanneer je uit gaat kijken naar een scooter met de beste accu.

Gerelateerd