Volt-Ampère-Watt-uitleg

Volt, Ampère en Watt bij een scooter uitgelegd

Ben je aan het kijken naar een nieuwe scooter? Dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat er veel verschillende termen worden gebruikt om de specificaties aan te kunnen duiden. Dit kan vaak verwarrend zijn, doordat je niet precies weet wat alles inhoudt. Een goede keuze maken uit de modellen kan hierdoor lastig worden. Het is daarom verstandig om hier verder in te duiken en dan voornamelijk Volt, Ampère en Watt leren begrijpen. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg door dieper in deze begrippen te duiken, zodat je goed gewapend op zoek gaat naar jouw nieuwe vervoersmiddel en hier ook echt profijt van kunt hebben.

De geschiedenis van de termen verder uitgelegd

Volt, Ampère en Watt stammen af uit de natuurkunde. Niet direct een vak waar veel mensen veel vanaf weten. Ondanks dat de termen voorbijgekomen zijn op de middelbare school, zijn ze weer in vergetelheid geraakt. Echter moet je wel weten wat het is om te weten hoe de accu van een scooter werkt. Het kan namelijk niet alleen iets zeggen over de manier van opladen, maar ook over het gebruik en het uiteindelijk resultaat wat je ermee kunt boeken. Daarbij kun je jezelf ook direct afvragen waarom het belangrijk is voor een elektrische scooter om tijdens het vinden van het juiste model op deze termen te letten. Op deze manier voorkom je dat je een verkeerde aankoop doet en ga je jarenlang plezier hebben van jouw investering.

Volt-Ampère-Watt-uitleg

De Volt blijft altijd gelijk

Een van de termen die je tegen gaat komen tijdens het uitzoeken van een nieuwe scooter is Volt. Volt is de kracht van de stromende stroom. Dit wil zeggen dat er altijd spanning op blijft staan en de stroom dus als het ware blijft stromen. Zelfs als het niet wordt gebruikt. Zo is het in ons huis altijd 230 Volt. Dit getal gaat ook niet veranderen als je meerdere apparaten aansluit. Je kunt daarom gerust meerdere dingen aanzetten en gebruiken, terwijl de spanning hetzelfde blijft. Men spreekt in veel gevallen ook wel van voltage en als afkorting wordt de V gebruikt. Het is daarom altijd even bekijken wat er bij de specificaties van jouw nieuwe scooter te vinden is. Zo voorkom je dat je in de war raakt met betrekking tot de verschillende benamingen en zie je wat jouw scooter nodig heeft.

 

Ampère toont aan wat de stroomsterkte is

Ampère is de hoeveelheid stromende stroom. In feite is het een constante stroomsterkte, welke in tegenstelling tot Volt wel kan veranderen. Wanneer je een apparaat aanzet, dan neemt het aantal Ampère toe. In feite kun je het zien als een kraan. Draai je deze verder open, dan zal er meer water uitkomen. Draai je hem verder dicht, dan gaat het hoeveelheid water naar beneden. Dit gebeurt ook met de Ampère. Het verschil met water is dat het aantal Ampere is afgestopt op 16 A in huis. Je kunt daarom nooit meer gebruiken zonder dat de stoppen doorslaan. Met jouw scooter is deze dus ook afgestopt, waardoor deze altijd naar behoren kan blijven werken. Je zult daarom niet zo snel last krijgen van stoppen die doorslaan, tot je niet goed met jouw scooter omgaat en de accu kapotgaat.

 

Bereken het aantal kilowatt in slechts enkele stappen

Het aantal Volt maal het aantal Ampère is het aantal Watt van een apparaat. Echter wordt het aantal Watt altijd aangegeven in kilowatt. Hierdoor moet je altijd even omrekenen naar wat het vermogen van jouw apparaat gaat zijn. Stel je hebt een apparaat van 10A. Het aantal Volt is altijd gelijk en staat op 230. Het aantal Watt van het apparaat is 230 x 10 = 2300 Watt. Dit omrekenen naar kilowatt is delen door 1000. Je hebt dus een apparaat van 2,3 kW. Dit is het aantal wat er uiteindelijk uit jouw stopcontact gaat komen. In sommige gevallen wordt ook voltampère gebruikt. Dit geeft aan hoe zwaar de aansluiting op het elektriciteitsnet moet zijn en is voornamelijk bedoeld voor industriële apparaten. Op jouw scooter zul je dit dus vrijwel nooit tegenkomen.

 

De tijdseenheid van jouw energie

Een nieuwe scooter kan ook de benaming kilowattuur (kWh) aanduiden. Een kilowattuur is 3,6 megajoule. De vermenigvuldiging van watt, welke ook wel een joule per seconde is, met een tijdseenheid drukt de eenheid van energie uit. Het uitdrukken van een hoeveelheid energie gebeurt daarom ook vaak op deze manier. Het zal je daarom ook niet verbazen dat je het ook op de accu van jouw scooter ziet staan wanneer je hier beter naar kijkt. Uiteindelijk heb je deze gegevens ook nodig om op de juiste manier met jouw scooter om te kunnen gaan en deze het juiste onderhoud te kunnen bieden. Zorg er daarom altijd voor dat je goed blijft kijken naar het vermogen dat jouw scooter kan bieden en welke opties je hebt voor jouw accu.

Volt-Ampère-Watt-scooter-uitgelegd

De weerstand van de geleiders meegenomen

Als laatste heb je ook nog Ohm. Ohm is de elektrische weerstand tussen twee punten. Om dit beter te begrijpen, moet je ook meer weten over de wet van Ohm. Deze wet meldt dat de stroomsterkte door een geleider recht evenredig is met het potentiaalverschil tussen beide uiteinden. Het potentiaalverschil is ook wel het aantal Volt. In feite is het niets meer dan de materiaaleigenschap geleidingsvermogen. Iedere geleider heeft een bepaalde weerstand, waardoor het apparaat aan het werk kan gaan. Deze notatie ga je echter niet vaak tegenkomen, maar kan met een beetje kennis wel direct uitgerekend worden. Je komt echter ook al een stuk verder als je de andere begrippen herkent die op jouw accu te zien zijn.

 

Zorgvuldigheid geboden bij jouw accu

Al bovenstaande termen hebben namelijk een grote invloed op de manier waarop je met jouw accu om moet gaan. Je moet jouw scooter immers opladen voordat je deze gaat gebruiken, waardoor de getallen die op de accu van belang zijn om het juiste te kunnen doen. Zeker wanneer je een lood accu hebt, moet je met grote zorgvuldigheid ermee omgaan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je de levensduur kunt verlengen. Doe je dit niet, dan gaat jouw accu snel kapot en komt er een hoge kostenpost bij kijken. Een lithium accu heeft daarentegen minder onderhoud en zorgvuldigheid nodig, waardoor je deze ook tussendoor enkele keren zou kunnen opladen of ontladen. Echter moet je hier wel altijd de goede acculader voor hebben, omdat dit anders meerdere problemen op kan leveren.

 

Bekijk hoe lang de accu nodig heeft om te laden

De goede acculader wordt bij jouw scooter meegeleverd. Met deze lader kun je er altijd voor zorgen dat de accu klaar is voor gebruik en je direct de weg op kunt. Je moet echter goed weten hoe je ermee om moet gaan. Allereerst is het verstandig om te bekijken hoe lang de accu op moet laden voordat je de weg op kunt. Dit staat vaak in de handleiding omschrijven. Het is van belang dat je dit advies opvolgt, zodat je niet vanaf het begin al beschadigingen aanbrengt aan de accu. Ook is het goed om te bekijken hoeveel vermogen er nodig is om de juiste capaciteit te behalen. Hoewel je het liefste direct de weg op gaat met jouw scooter, is het toch verstandig om alles te bekijken. Zo kun je namelijk jarenlang plezier hebben van jouw voertuig en komt er geen groter kostenplaatje aan te hangen dan de aanschaf al is.

 

Het juiste onderhoud bespaart kosten

Ondanks dat de prijzen van accu’s wellicht mee gaan vallen, kan een reparatie ervan je toch flink in de kosten jagen. Denk hierbij aan de prijzen die garages ervoor vragen zonder de manuren. Je bent altijd voordeliger uit door alleen jouw eigen stroomkosten te betalen in plaats van continu nieuwe accu’s aan te moeten schaffen of naar de garage te moeten om onderhoud te laten plegen. Daarbij komt ook dat een lithium accu vaak zo weinig onderhoud nodig heeft, dat je zelfs helemaal niet meer naar de garage hoeft. Reken maar eens uit wat dat je gaat besparen op de langere termijn. Uiteindelijk gaat het je zoveel besparen dat je zelfs een nieuwe scooter zou kunnen kopen voordat jouw accu het begeeft. En dat allemaal door goed op te letten hoeveel Volt, Ampère en Watt jouw accu bevat.

 

Met de juiste kennis op zoek naar jouw nieuwe scooter

Nu je weet wat alle termen inhouden, kun je met de juiste kennis op zoek gaan naar een scooter die bij jouw situatie past. Door alle specificaties voor jezelf op een rijtje te zetten kun je er namelijk voor zorgen dat je een keuze maakt die gebaseerd is op meerdere factoren. Je ziet immers direct wat het vermogen van jouw nieuwe scooter is, hoe sterk de accu is die erbij hoort en in hoeverre deze jou naar iedere bestemming kan brengen. Je kunt je uiteraard ook laten adviseren door een expert, waardoor je nog beter weet welk model je zou moeten aanschaffen. Laat je echter ook leiden door de kennis die je zelf in huis hebt. Het blijft immers een investering.

Gerelateerd