Elektrische scooter

elektrische-scooter

Elektrische scooters zie je steeds vaker voorbij komen. Ze zijn milieuvriendelijk en zeer betrouwbaar. Er zijn een aantal voor- en nadelen bij de escooter en dat is handig om te weten voordat je een escooter gaat kopen. Op deze pagina lees je daar alles over!

Wat is een elektrische scooter

Een elektrische scooter, welke in de volksmond ook wel e-scooter wordt genoemd, is een scooter die niet op benzine rijdt zoals alle andere benzine scooters, maar op elektriciteit. In plaats van dat je naar een tankstation rijdt om de benzinetank te vullen met benzine kun je de elektrische scooter thuis opladen aan het stopcontact. Bijna alle modellen hebben tegenwoordig uitneembare accu’s zodat je niet perse een stopcontact in de buurt nodig hebt. Een bijkomend voordeel van uitneembare accu’s is dat je op die manier ook de accu’s op bijvoorbeeld je werk kunt opladen. Opladen was al goedkoop, maar wanneer de rekening voor de baas is, is het nog goedkoper :).

escooters

Voor- en nadelen elektrische scooter

Zoals elk product kent ook de elektrische scooter een aantal voordelen en nadelen. We beginnen bij de voordelen want daar kunnen we de meeste van opnoemen.

Elektrische scooters zijn beter voor het milieu

Op de eerste plaats is een een elektrische bromfietsen scooter super vriendelijk voor het milieu omdat er geen brandstof verbrand wordt, wat resulteert in uitstoot. Er zijn een aantal milieuzones in Nederland waar je nu of straks niet meer mag komen met bepaalde brommers en scooters met verbrandingsmotor. Amsterdam is hier een voorbeeld van, maar steeds meer grote steden volgen zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag, en Maastricht. Met de escooter heb je daar nu en straks geen last van.

Elektromotoren maken geen herrie

Een e-scooter is muisstil. De elektromotor maakt nagenoeg geen geluid. Een verbrandingsmotor heeft altijd een uitlaat, en die produceert wel geluid. Doordat elektrische scooters zo stil zijn verandert dat enigszins de rijervaring, maar niet op een negatieve manier. De meeste mensen genieten nog meer van de rit en hun omgeving. Omdat de escooter geen uitlaat heeft kan er ook geen uitlaat kapot gaan, en dat is nog een voordeel

Super goedkoop kilometers maken

Escooters zijn super goedkope vervoersmiddelen wanneer je naar de kosten per kilometer kijkt. Rijden op elektriciteit is namelijk heel veel goedkoper dan rijden op benzine. Per kilometer ben je 6 keer goedkoper uit. Daarnaast stijgen benzineprijzen harder dan de elektriciteitsprijzen. Dat wil zeggen dat je in de toekomst van nog meer voordeel gaat profiteren. Elektrische scooters zijn bovendien niet duurder qua aanschaf dan benzinemodellen. Nog een reden dus om een goede elektrische scooter te kopen.

Onderhoudskosten zijn goedkoper

Een normale scooter met een brandstof (benzine) motorblok heeft regelmatig onderhoud nodig. Met een onderhoudsbeurt kun je voorkomen dat je pech onderweg krijgt, want wanneer slijtagegevoelige onderdelen preventief vervangen worden, wordt de werking van het motorblok weer betrouwbaarder. We nemen een versleten snaar als voorbeeld. Wanneer je geen onderhoudsbeurt zou laten uitvoeren dan weet je niet dat de snaar versleten is. Je ziet hem immers niet. Onder het rijden kan hij breken, en wanneer je 5 kilometer van huis bent, dan is dat een flink stuk wandelen. Met een onderhoudsbeurt kun je dergelijke situaties voorkomen. Nu telt het brandstof (benzine) motorblok honderden onderdelen welke met enige regelmaat geïnspecteerd moeten worden, en soms moeten worden gereinigd of worden afgesteld. Een motorblok is immers een complex iets.

Bij een accu van een elektrische scooter heb je geen complex of ingewikkeld motorblok welke onderhoud nodig heeft. Elektromotoren zijn onderhoudsvrij! Dit bespaart je dus jaarlijks een hoop kosten, stroom en daarnaast zijn alle storingen zoals startproblemen/inhouden/stotteren en dergelijke verleden tijd! Een goede reden dus om een elektrische scooter te kopen want je bespaart dus serieus veel geld op jaarbasis, alleen al wat het onderhoud betreft.

Wat hetzelfde blijft bij een ieder type scooter, of het nu een escooter is of een benzine-scooter zijn de remmen, de banden, en de verlichting. Deze zaken moet je dus wel in het oog houden.

escooters

Actieradius is wat beperkter bij een escooter

Een scooter met verbrandingsmotor heeft een brandstoftank. De tank heeft gemiddeld een inhoud van 5 tot 6 liter. Wanneer je scooter 1 op 25 km of 40 zou rijden, wat je in praktijk niet heel vaak haalt, dan kom je met 5 liter zo’n 200 kilometer ver. Wanneer je tank leeg is dan moet je naar de pomp om te tanken. Tanken duurt inclusief het afrekenen 3 minuten wanneer het niet te druk is. Bij een lege tank is het oponthoud dus minimaal. Bij de escooter ligt dat iets anders. Tanken kost tijd en 200 kilometer op een accu haal je vaak niet, al worden de accu’s wel steeds beter en de motoren steeds efficiënter.

Nu is het rijbereik en de oplaadtijd afhankelijk van de gebruikte accu techniek en accucapaciteit. Steeds meer e-scooters worden uitgerust met Lithium accu’s en dat zorgt voor een aantal voordelen. Lithium accu’s zijn namelijk compact, licht van gewicht, en kunnen snel worden opgeladen. Ook kun je ze 2000x opladen, en is een uurtje bijladen geen probleem. Bij de loodaccu zijn al deze voordelen niet aanwezig, maar de loodaccu is dan wel weer iets goedkoper. Nu is het zo dat je steeds minder escooters kunt kopen met een loodaccu, maar ze zijn er nog wel.

De gemiddelde Lithium accu kun je in ongeveer 5 uur opladen. Met een volle accu kun je ongeveer 80 kilometer rijden. De afstand die je kunt rijden noemen we het actieradius. Het actieradius vergroot is afhankelijk van de snelheid die je rijdt. Geeft de fabrikant aan dat je 80km kunt rijden op een snelheid van 25km p/u, dan haal je bij 45km p/u vaak zijn 60km op een accu. Het is dus even plannen hoeveel ritjes je kunt maken voordat je de accu weer moet bijladen.

Nu zijn er escooters waarbij je de dubbele accucapaciteit kunt vergroten, tegen meerprijs, om een groter rijbereik (actieradius) te halen. Sommige modellen zijn up te graden naar een actieradius van bijvoorbeeld 200 kilometer bereik, en dat komt wel erg dicht bij hetgeen wat je met een benzine-variant kunt halen. Kortom zijn we goed onderweg met de elektrische scooters!

Ga je een elektrische scooter kopen dan is de accu wel iets waarop je moet letten, en dan met name het bereik dat je kunt halen. Het is handiger en beter een scooter te kopen die meer kilometers kan halen dan wat je daadwerkelijk nodig hebt. Zo kan de accu slijten en minder capaciteit in de toekomst gaan afgeven. En door het vaak opladen van de accu slijt de accu, dus wanneer je een model kiest die je minder vaak hoeft op te laden, dan gaan de accu’s ook weer een stuk langer mee.

Accu’s zijn dure onderdelen

Nu zijn escooters qua aanschaf erg interessant geprijsd. Je kunt al een escooter kopen voor rond de 1499 euro. De meeste zijn van goede kwaliteit en wanneer je de kwaliteit vergelijk met die van een benzineuitvoering, dan zijn de verschillen maar klein. Je kunt bijna stellen dat de elektrische techniek niet duurder is dan de traditionele verbrandingsmotor.

Wij willen je wel de tip erbij geven dat je let op het type accu. Lithium gaat lang mee maar is duurder qua aanschaf (als extra of als vervanging). Nu wordt iedere elektrische scooter standaard uitgerust met een accu, dus dat zit bij de prijs in, maar elektrische scooters met een loodaccu zijn soms net wat goedkoper. Loodaccu’s kunnen minder vaak worden opgeladen en zijn loodzwaar. De loodaccu uit de elektrische scooter mee halen om hem op een andere plek op te laden is niet echt een aanrader.

De Plus- en minpunten van een elektrische scooter

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
Geen motorische onderhoud Accu’s zijn prijzig (uitbreiding/vervanging)
Lage verbruikskosten Opladen kost tijd
Milieuvriendelijk Actieradius is minder groot
Super betrouwbaar
Kent geen startproblemen
Geen uitlaat, geen stank/rook
Geen kans op lekkage vloeistoffen
Sneller/krachtiger dan brandstof scooter

Kun je een escooter opvoeren?

Een escooter opvoeren is geen enkel probleem. Je moet dit wel laten doen door je scooterdealer want zelf opvoeren is niet mogelijk. Een elektrische scooter opvoeren doe je namelijk door de software aan te passen. Sommige noemen dit chiptuning en andere remapping.

Wat kost een elektrische scooter

Een elektrische scooter is vaak niet duurder in aanschaf vergeleken met een reguliere scooter die beschikt over een benzinetank en brandstofmotor. Een elektrische scooter kun je al kopen vanaf zo’n 1400 Euro. Uiteraard heb je ook duurdere modellen die oplopen naar de 6000 Euro zoals de Vespa, maar dan betaal je ook voor de naam. Uiteraard krijg je daar meer kwaliteit voor terug en meer gadgets.

peugeot-e-vivacity

Hoeveel tijd kost het om de accu’s op te laden

e-scooter-accu-oplaad-tijd

Het laadproces van de scooter accu verloopt in het begin erg snel. Zo kun je in 2 à 3 uur tijd de accu’s voor 75% opladen. De laatste 25% duurt wat langer en neemt een aantal uurtjes (3-6) in beslag, afhankelijk van het type lader en de dubbele accucapaciteit. Zo bestaan er normale laders en snelladers. Hoe groter de tweede accu is qua capaciteit, hoe langer het opladen duurt. Meestal leveren fabrikanten een snellader mee wanneer je voor een grotere accucapaciteit of accu-upgrade kiest. Normaal is zelfs met een flinke accu-upgrade de laadtijd niet langer dan 8 uur.

Laadtijd verkorten met snelladers

Hoewel het opladen van een  over het algemeen langer duurt dan het tanken van een brandstofscooter, is er een oplossing om de laadtijd te verkorten: snelladers. Snelladers kunnen de laadtijd aanzienlijk verminderen, waardoor je sneller weer de weg op kunt met je elektrische scooter. Sommige fabrikanten bieden deze snelladers als optie of standaard bij de aankoop van hun e-scooter.

Tips voor een elektrische scooter

Zet de elektrische scooter niet voor langere tijd weg met een lege accu. Zorg dat deze minimaal 50% is opgeladen wanneer je hem stalt.

Reken uit welke een elektrische fiets of tweewieler jouw het beste past. Hoeveel kilometer maak elektrische bromfiets jij op een dag of in de week, en past dat bij hetgeen wat de escooter kan? Zorg ervoor dat je altijd een klein beetje extra overhoudt aan capaciteit.

Je kunt het beste een escooter kopen met Lithium accu. Daarbij is het zeker niet onverstandig om te kiezen voor een accu-upgrade. Door meer de extra accupower gaan de accu’s ook minder snel leeg en daardoor hoef je ze ook minder vaak bij te laden. Doordat je ze minder vaak hoeft op te laden wordt de levensduur tevens verlengd.

Overweeg de laadinfrastructuur in jouw omgeving

Bij het overwegen van een elektrische scooter is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbaarheid van laadstations in jouw omgeving. In sommige steden zijn er veel openbare laadpunten waar je jouw elektrische scooter verschillende modellen kunt opladen, terwijl dit in andere gebieden beperkt kan zijn. Het is handig om van tevoren uit te zoeken waar de dichtstbijzijnde laadstations zich bevinden en of er voldoende laadinfrastructuur is om aan jouw behoeften te voldoen.

beste electrische scooter

Best geteste escooters 2023

Elektrische scooter test; De best geteste escooters zijn de Vespa Elettrica, de Ecooter E1, de IVA E-Go S3/S4, de Lifan E3, NIU, de Nipponia Volty, de Nipponia eLegance, de Nipponia eRex, en de Nimoto Trendy R. De Gomax Dragon-E komt ook als zeer betrouwbaar uit de bus maar dat is meer een brommer (motor) dan een scooter. Natuurlijk is het niet zo verwonderlijk dat Vespa als een van de beste uit de test komt, maar voor velen heeft deze een te pittig prijskaartje. Hij kost namelijk zo’n 6600 euro. Wanneer je daarna naar de prijs/kwaliteit verhouding gaat kijken dan springt Nipponia met kop en schouders boven de rest uit, met haar 3 modellen. De beste koop is dus een Nipponia escooter.

Piaggio heeft ook een nieuwe elektrische scooter en dat is de One. De Piaggio One is de elektrische opvolger van de zeer populaire Piaggio Zip. De techniek is zeer verfijnd bij dit model en voorzien van high tech opties. Kortom is dat een heel betrouwbare escooter die zeer compleet is, en relatief goedkoop is. Bekijk hier goedkope scooters.

Elektrische scooter kopen

Elektrische-scooter-kopen

Ook een elektrische scooter kun je online kopen en thuis laten bezorgen, net als iedere andere tweewieler. Je beste of goedkope elektrische scooter wordt dan gebruiksklaar afgeleverd voor je deur en je kunt direct opstappen en ermee wegrijden. Uiteraard moet je wel even je verzekering hebben geregeld natuurlijk. Vaak moet je de accu’s wel een klein beetje bijladen, maar je energiemeter zal dit vaak wel aangeven. Online een elektrische scooter kopen gaat makkelijker en sneller en bespaart je vaak een hoop geld. Je hebt vaak wel te maken met verzendkosten maar je hoeft niet naar de scooterwinkel toe wat je brandstof en tijd kost. Je krijgt er dus meer gemak voor terug!

Heb je een klein budget of nog niet voldoende spaargeld? Dan kun je ook een scooter leasen. Wanneer je een nieuwe scooter gaat leasen dan betaal je per maand. Het is een afbetaalregeling waarbij je bijvoorbeeld 5 jaar lang 20 euro per maand betaald. Zo kun je direct een nieuwe scooter kopen zonder spaargeld.

Elektrische Scooter Betalen in Termijnen:

elektrische scooter of escooter betalen in termijnen met in3

Wat is een elektrische scooter leasen?

Een elektrische scooter leasen, ook wel e-scooter of elektrische scootmobiel leasen genoemd, is een manier om een e-scooter te financieren zonder deze direct te kopen. Hierbij betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van elektrische motor van de escooter, inclusief onderhoud, verzekering en eventuele andere diensten. Aan het einde van de leaseperiode kun je de e-scooter vaak overnemen tegen een vooraf afgesproken bedrag, een nieuwe e-scooter leasen of de oude inruilen. vind je beste elektrische scooter

Voordelen van een e-scooter leasen

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het leasen van een elektrische scooter:

 • Geen grote investering vooraf: je betaalt een vast maandelijks bedrag in plaats van het volledige aankoopbedrag in één keer.
 • Inclusief onderhoud en reparaties: bij veel leasecontracten zijn onderhoud en reparaties inbegrepen, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
 • Flexibiliteit: aan het einde van de leaseperiode kun je beslissen of je de escooter wilt overnemen, een nieuwe wilt leasen of de oude inruilen.
 • Geen zorgen over afschrijving: de waardevermindering van de e-scooter is geen probleem, aangezien je deze niet bezit.

Wat is In3 en hoe werkt het bij het kopen van een e-scooter?

In3 is een populaire betaaloplossing waarmee je een elektrische scooter in termijnen kunt betalen. Het concept van In3 maakt het mogelijk om een escooter aan te schaffen zonder in één keer het volledige bedrag te betalen. In plaats daarvan betaal je het aankoopbedrag in drie gelijke termijnen, gespreid over drie maanden. Hierdoor wordt het kopen van een e-scooter financieel toegankelijker en overzichtelijker.

Voordelen van e-scooter kopen in termijnen met In3

Het kiezen voor In3 bij het aanschaffen van een elektrische scooter biedt verschillende voordelen:

 • Geen rente of extra kosten: In3 rekent geen rente of verborgen kosten voor het spreiden van de betaling, waardoor je precies weet wat je uiteindelijk betaalt.
 • Direct eigenaar: in tegenstelling tot leasen, word je bij het kopen van een elektrische snorfietsen met In3 direct eigenaar van de scooter.
 • Flexibiliteit: het betalen in termijnen maakt het mogelijk om je budget beter te beheren en geeft je de vrijheid om te investeren in andere zaken.
 • Eenvoudig en snel: het aanvragen van een betaling in termijnen met In3 is eenvoudig en snel, zonder ingewikkelde procedures of papierwerk.

escooters

Overige vragen over E scooters

Snorscooter en bromscooter – Je kunt een escooter kopen als snorscooter en als elektrische bromscooter zijn. De snor gaat 25 en de brom doet 45 km. De specificaties over het rijbereik worden meestal op de 25km p/u versie afgestemd tenzij anders vermeld.

 • Helmplicht -Net als bij een normale scooter is de helm alleen verplicht bij de 45km uitvoering.
 • Rijbewijs – De elektrische scooter wordt gezien als een normale en er wordt geen uitzondering gemaakt voor het type motor. Een scooter rijbewijs is dus verplicht.
 • Verzekering – Ook een elektrische scooter moet je verzekeren omdat dit een gemotoriseerd voertuig is.
 • Scootermodellen – Elektrische scooters kom je in allerlei modellen tegen van sportief tot aan retro.

Volgen Fast Furious scooters ook via Facbebook

Gerelateerd