Elektrische scooter

elektrische-scooter
Elektrische scooters zie je steeds vaker voorbij komen. Ze zijn milieuvriendelijk en zeer betrouwbaar. Er zijn een aantal voor- en nadelen die deze scooter heeft net zoals vele andere producten met concurrenten. Lees hier meer over op deze pagina.

 

Wat is een elektrische scooter

Een elektrische scooter is een scooter die niet op benzine rijdt zoals alle andere scooters. Een elektrische scooter rijdt op elektriciteit. In plaats van dat je naar een tankstation rijdt om de benzinetank te vullen met benzine kun je de elektrische scooter thuis opladen aan het stopcontact. In feite laadt je dus de accu’s op die zijn ingebouwd in de scooter.

 

Voor- en nadelen elektrische scooter

Zoals elk product kent ook de elektrische scooter een aantal voor- en nadelen. Om te beginnen is de elektrische scooter super vriendelijk voor het milieu omdat er geen brandstof verbrand wordt wat resulteert in uitstoot. elektrische-scooter-peugeotDaarnaast is de scooter muisstil omdat er geen verbrandingsmotor aan het werk is maar een elektromotor. Elektriciteit is goedkoper dan benzine dus de prijs die je betaald per gereden kilometer is hierdoor een stuk lager.

Bij een normale scooter moet je de motor starten en bij een elektrische motor is de motor altijd direct klaar voor gebruik. Startproblemen behoren hiermee tot het verleden. Het enige onderhoud wat er bij een elektrische scooter nodig is zijn de banden, remmen en controle op de verlichting. Een nadeel is dat een elektrische scooter een klein actieradius heeft. Dit houdt in dat de afstand die je kunt rijden met een volle accu vaak niet meer dan 100 kilometer is. Een scooter met brandstof motor die 1 op 40 rijdt en een tankinhoud heeft van 5 liter kan een afstand afleggen van 200 km (40×5).

De accu’s hebben een beperkte levensduur. Hoe beter je hiermee omgaat, hoe langer ze meegaan. Mochten de accu’s slechter worden dan moeten deze worden vervangen. Als de scooter de topsnelheid niet meer haalt, onderweg uitvalt of snel leeg raken dan zijn de accu’s aan vervanging toe. Accu’s zijn prijzig en kunnen een paar honderd euro kosten.

 

De Plus- en minpunten van een elektrische scooter

Dit tabel toont de plus- en minpunten van de elektrische scooter
PluspuntenMinpunten
 Geen motorische onderhoudAccu’s zijn prijzig
 Lage verbruikskostenNiet op te voeren
 MilieuvriendelijkOpladen kan niet overal
 Super betrouwbaarActieradius is minder groot
 Kent geen startproblemen
 Geen uitlaat, geen stank/rook
 Geen kans op lekkage vloeistoffen
 Sneller dan brandstof scooter

 

 

Wat kost een elektrische scooter

Een elektrische scooter is vaak niet duurder in aanschaf vergeleken met een scooter die beschikt over een benzinetank en brandstofmotor. Een elektrische scooter koop je al vanaf zo’n 1400 Euro. Uiteraard heb je ook duurdere modellen die oplopen naar de 5000 Euro. Uiteraard krijg je daar meer kwaliteit voor terug en meer gadgets. Een Peugeot E-Vivacity is een duurdere elektrische scooter maar ook een van de aller beste.

peugeot-e-vivacity

 

oplaadtijd-elektrische-scooterHoeveel tijd kost het om de accu’s op te laden

Het laadproces van de scooter accu verloopt in het begin erg snel. Zo kun je in 2 à 3 uur tijd de accu’s voor 75% opladen. De laatste 25% duurt wat langer en neemt een aantal uurtjes (3-6) in beslag.

 

Tips

Zet de elektrische scooter niet met een lege accu weg maar zorg dat hij aan de lader komt te hangen. Als je de scooter zo vaak mogelijk aan de oplader koppelt dan gaan de accu’s het aller langste mee. Dit heeft er mee te maken dat een accu sneller slijt als hij helemaal leeg gemaakt wordt en voor een bepaalde tijd niet wordt opgeladen.

 

Elektrische scooter kopen

scooter-kopen-onlineOok een elektrische scooter kun je online kopen en thuis laten bezorgen. Je scooter wordt dan gebruiksklaar afgeleverd voor je deur en je kunt direct opstappen en ermee wegrijden. Uiteraard moet je wel even je verzekering hebben geregeld natuurlijk. Online een elektrische scooter kopen gaat makkelijker en sneller en bespaart je vaak een hoop geld. Je hebt vaak wel te maken met verzendkosten maar je hoeft niet naar de scooterwinkel toe wat je brandstof en tijd kost. Je krijgt er dus meer gemak voor terug!

 

Overige vragen

Helmplicht -Net als bij een normale scooter is de helm alleen verplicht bij de 45km uitvoering.

Rijbewijs – De elektrische scooter wordt gezien als een normale en er wordt geen uitzondering gemaakt voor het type motor. Een scooter rijbewijs is dus verplicht.

Verzekering – Ook een elektrische scooter moet je verzekeren omdat dit een gemotoriseerd voertuig is.

Scootermodellen – Elektrische scooters kom je in allerlei modellen tegen van sportief tot aan retro.