Elektrische steps

Alle informatie over een elektrische step kopen

Je stept naar het stadion, klapt jouw estep in en springt in de trein. Op het volgende station klap je de step weer uit en je racet naar school of naar je werk. Super handig toch? Maar wellicht niet legaal… Op deze pagina geven we alle relevante informatie over een elektrische step kopen inclusief wat er wél mag en wat juist niet.

Elektrische-steps

Wil je een elektrische step kopen? Lees dit eerst!

Het is compleet legaal om een elektrische step te kopen in Nederland, het is in de meeste gevallen niet toegestaan om hiermee op de openbare weg te rijden. Dit lijkt veel op het beleid dat gevoerd wordt bij een scooter opvoeren. Op eigen terrein is het geen probleem, ook zijn er eigenaars die er toch mee rondrijden. Je riskeert daarmee wel een boete en inname van het voertuig. Je kunt een elektrische step kopen van buiten Europa, zoals de momenteel gewilde Xiaomi M365, maar dan heb je niet de garanties die een product van binnen de Europese Unie je biedt. Zo wordt de officieel verkrijgbare Dutchebike GO2 via Nederlandse webshops geleverd, dit apparaat voldoet wel aan de wettelijke normen. Dat betekent overigens niet dat je ermee de weg op mag in Nederland, per land kan de wetgeving verschillen.

Classificering estep in Nederland

Een elektrische step die rijdt op basis van een oplaadbare accu wordt door de politie gezien als een snorfiets. De maximumsnelheid is gesteld op 18 kilometer per uur. Alleen wanneer de overheid via het RDW de step heeft aangewezen als een bijzondere bromfiets is het toegestaan om hiermee op de openbare weg te rijden. Dit geldt niet voor de meeste e-steps die in Nederland en binnen Europa verkrijgbaar zijn. De populaire Xiaomi M365 en de Nederlandse variant Dutchebike GO2, zoals die bij Fast & Furious leverbaar is, zijn dus niet bedoeld voor de openbare weg. Voor een motorstep met een verbrandingsmotor gelden afwijkende regels, maar daar gaan we op deze pagina voor het gemak niet verder op in.

Hoe werken elektrische steps?

Een estep is uitgerust met een accu die een elektromotor voedt die de wielen aandrijft. De accu is in enkele uren op te laden, de actieradius ligt op enkele tientallen kilometers. De maximum snelheid kan verschillen, doorgaans zal een estep niet sneller rijden dan 20 km/u. Onder 25 km/u is het dragen van een helm niet verplicht. Afhankelijk van het merk en type zal het stuur inklapbaar zijn, vaak zal er ook verlichting aanwezig zijn.

Regelgeving

De regels omtrent e-steps is niet geheel helder. Wanneer er keuringsmerk en keuringsnummer door het RDW is afgegeven mag de estep op de openbare weg rijden. Dat is bij de meeste merken en modellen (nog) niet het geval. Dit zijn de regels die gelden voor een motorstep met verbrandingsmotor, er is geen apart lijstje voor elektrisch aangestuurde e-steps:

  • Minimale leeftijd van 16 jaar.
  • Een bromfietsrijbewijs of autorijbewijs.
  • Voldoen aan de standaard verkeersregels.
  • Beschikken over de juiste verlichting.
  • Gebruik maken van het fietspad of brommerpad.
  • Een verzekering afsluiten.
  • Helm verplicht bij snelheden boven 25 km/u.
  • Moet voorzien zijn van een kenteken.

Zonder keuring door de RDW kan het voertuig in beslag worden genomen bij controle.

Elektrische step leasen

Naast aanschaf is een elektrische step leasen ook een optie. Hierbij spreken we van een financial lease ofwel kopen of afbetaling. Bij auto’s voor bedrijfsmatig gebruik worden vaak operational leasecontracten afgesloten, daarbij wordt de onderneming geen eigenaar van het product. Een elektrische step leasen via de webshop is gewoon kopen op afbetaling. De garantie en levering zijn verder gelijk, met het verschil dat de leasemaatschappij het verschuldigde bedrag betaalt aan de webshop. De klant betaalt de estep in termijnen af aan de leasemaatschappij en zal na afbetaling volledig eigenaar zijn van het toestel.

De voornaamste reden om te kiezen voor leasen is de spreiding van betaling. De klant hoeft niet direct het volledige bedrag te betalen maar kan wel direct gebruik maken van het product. Bij een elektrische step leasen zal eerst een toetsing plaatsvinden op kredietwaardigheid, dit verloopt geheel via de leasemaatschappij waarbij alle privacy gegevens gewaarborgd blijven. Na toekenning van de lease kan de bestelling direct worden afgerond.

E-steps en andere vervoermiddelen

Naast de populaire estep kun je ook rondrijden op een monowheel of een hoverboard. Deze apparaten zijn net als de meeste e-steps ook niet toegestaan op de openbare weg, toch zie je ze vaak rondrijden. De wetgeving gooit verschillende vervoersmiddelen vaak op één hoop, en regels worden zeer algemeen gesteld. Dit kan tot verwarring leiden, wanneer je hier niet zeker over bent is het raadzaam contact op te nemen met de politie of met het verkooppunt voor meer informatie. Voor de duidelijkheid; een elektrische step kopen in Nederland is geheel legaal, een product uit een Nederlandse winkel is goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie, wanneer je op de openbare weg rijdt riskeer je waarschijnlijk sancties van de politie.