De fatbike is een toffe, stoere fiets om te zien. Het is een echte terreinfiets, met dikke, brede banden. Er zijn ‘gewone’ fatbikes en elektrisch ondersteunde fatbikes, ook e-fatbikes genoemd. De elektrische fatbike biedt je extra ondersteuning om door ruig terrein te kunnen rijden, maar natuurlijk om sneller van A naar B te gaan. Zo ben je sneller thuis vanuit school en natuurlijk sneller bij je vrienden. De elektrische fatbike kan snelheden behalen tussen de 25 en 45 kilometer per uur. Het robuuste uiterlijk en deze snelheden die met gemak gehaald worden, maakt de e-fatbike zo geliefd.
Fatbike vs. scooter
De e-fatbike is een meer duurzame variant zijn van de scooter. Er zijn natuurlijk veel goede redenen om een scooter te kopen, maar als je echt lekker off-road wil crossen, dan kun je beter kiezen voor een e-fatbike. Daarnaast krijg je meer lichaamsbeweging als je fietst. Zelfs met de elektrische ondersteuning (die je overigens uit kan zetten) moet je toch zelf zorgen dat je vooruit komt.
Voor de urban jungle
Natuurlijk kun je lekker off-road gaan met een fatbike, maar je trotseert er met gemak de urban jungle mee. En dat zonder uitstoot en geluidsoverlast. De fatbike, zowel gewoon als elektrisch ondersteunt, is daarom ideaal voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer. Ondanks de dikke banden is een fatbike in of naast een fietsenrek goed te stallen. Bovendien mag je vaker op het fietspad rijden met je fatbike als met de scooter. Dat voelt voor velen een stuk veiliger aan. Let wel dat je je altijd aan de aangegeven verkeersregels houdt. Het kan namelijk van gebied tot gebied verschillen of je gebruik mag maken van het fietspad of toch, bijvoorbeeld door de hoge snelheid, beter de rijweg kan gebruiken.
Verkeersregels & helmplicht
Fatbikes zijn stoere, robuuste fietsen. Wanneer ze voldoen aan de eisen van een gewone of elektrische fiets, dan gelden dezelfde verkeersregels. De kenmerken van een elektrische fiets zijn onder meer dat deze trapondersteuning heeft, niet harder gaat dan 25 kilometer per uur, je mee moet trappen en de accu een maximaal vermogen van 250 watt heeft. Een helm is hierbij aan te raden, maar niet verplicht. Voldoet je e-fatbike aan deze eisen, dan gelden er geen extra regels. Hoef je echter niet zelf mee te trappen doordat de fatbike bijvoorbeeld een gashendel heeft of kan deze harder dan 25 kilometer per uur, dan heb je net als voor een scooter een rijbewijs, verzekering en kenteken nodig.
Daarbij geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar (net zoals bij een bromscooter en een helmplicht. Overigens is het altijd aan te raden om een goed passende helm te dragen op een snel voertuig, zoals een elektrische fiets en fatbike, vooral wanneer je er mee op ruig terrein gaat rijden. In dat laatste geval is het tevens aan te raden om, net als bij het mountainbiken of BMX-rijden, knie-, pols- en elleboogbeschermers te dragen. Voordat je een fatbike aanschaft, is het goed om je op de hoogte te stellen van deze verkeersregels en voorschriften, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hierbij is het tevens goed om te kijken waar je in je regio op het fietspad mag rijden en waar je gebruik zou moeten maken van de openbare rijweg.
Ervaar het zelf
Ben je avontuurlijk aangelegd en ben je op zoek naar het volgende niveau in vervoersmiddelen? Dan is de fatbike of e-fatbike wellicht iets voor jou. Voordat je tot aanschaf hiervan overgaat, is het goed om eens een uitgebreide proefrit te doen. Een fatbike fietst namelijk heel anders dan een gewone (e-)bike. Gelukkig kun je bij Dutchdealz terecht in de showroom om eens een lekker ritje te maken. Zo kun je meteen voelen hoe gaaf het is om op een fatbike te zitten.
Rijden op uitdagend terrein
Een fatbike is leuk voor je dagelijkse ritjes tussen huis, werk en school, maar je koopt het vooral om op uitdagend terrein te kunnen rijden. Hou daarbij wel rekening dat het rijden op ruw terrein weer heel anders is. Begin daarom rustig en bouw het langzaam op. Leer de juiste rijtechnieken door je aan te sluiten bij een fatbike-club en haal zo alles uit je fatbike. Uiteraard hoeven we niet te benadrukken dat je hierbij je omgeving, de natuur en medeweggebruikers altijd respecteert.
Fatbike; de nieuwe fietstrend
Het feit dat je er lekker mee kan crossen, meer tractie hebt heuvel op en een grotere snelheid kan behalen dan op een normale fiets, dragen allemaal bij aan de populariteit van de fatbike en e-fatbike. Er is zelfs een groeiende fatbike gemeenschap in Nederland waarbij je samen mooie toertochten kan maken. Fatbikes zijn niet voor iedereen geschikt, maar ze hebben hun plek zeker veroverd in de fietswereld. Het wordt misschien als een trend, maar deze zal zeker nog een tijdje blijven.
Gerelateerd
Tim Veldkamp is een gepassioneerde ondernemer met een scherp oog voor innovatie en kwaliteit. Al vanaf jonge leeftijd was hij geboeid door alles wat met mobiliteit en techniek te maken heeft. Deze nieuwsgierigheid groeide uit tot een sterke drijfveer om zelf impact te maken in de scooterbranche.
Als oprichter van Scooterkopenonline.nl zet Tim zich in om mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken. Met zijn uitgebreide kennis van de markt en oog voor trends stelt hij een zorgvuldig geselecteerd assortiment samen waarin kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid voorop staan. Dankzij zijn persoonlijke benadering en toewijding voelen klanten zich altijd welkom en goed geadviseerd.
In zijn vrije tijd test Tim graag de nieuwste scooters en volgt hij de ontwikkelingen rond elektrische mobiliteit op de voet. Deze constante drang naar vernieuwing drijft hem om Scooterkopenonline.nl steeds verder te laten groeien en zijn klanten keer op keer te verrassen met de beste producten en service.