wok-status

Wat is WOK status en wat moet je ermee?

Wanneer je ooit op een scooter hebt gereden die ‘op het randje’ balanceerde van de wettelijke verplichtingen, dan ben je wellicht bekend met de gevreesde “WOK status”. Maar wat is het eigenlijk en wat moet je ermee? Dat leggen we uit in deze blog.

Wachten op Keuring

WOK status betekent “Wachten op Keuring”. Dit wordt toegekend wanneer een voertuig niet (langer) voldoet aan de eisen voor het voertuig in kwestie. Er zijn verschillende oorzaken voor een WOK status waaronder tijdelijke schade of een ongeoorloofde modificatie zoals het opvoeren van een scooter. Deze status kan worden opgelegd door zowel de politie, de RDW en verzekeraars. Het voertuig mag niet op de openbare weg rijden voordat deze is goedgekeurd door de RDW. Tot 2018 was de actuele status direct op te vragen, omdat deze informatie misbruikt werd bij tweedehands verkoop is dit niet langer het geval.

Wanneer loop je risico op een WOK status?

Wanneer je op een scooter rijdt en een ongeluk krijgt kan er schade aan de scooter ontstaan waardoor deze tijdelijk niet geschikt is om te rijden op de openbare weg. Voordat dit hersteld is kan er de WOK status worden opgelegd. Een ander veelvoorkomende reden is het opvoeren van scooters. Wanneer snorscooters sneller rijden dan het maximum van 25 km/u of bij bromscooters 45 km/u, dan is het niet toegestaan om ermee op de openbare weg te rijden.

Hoeveel sneller mag een scooter rijden?

We weten allemaal wel dat het verschil tussen een 50cc bromscooter en een 50cc snorscooter de begrenzer is. Haal die eraf en je hebt twee gelijkwaardige scooters. Toch mag je dit officieel niet doen. De RDW geeft een kenteken af op basis van de originele staat, wanneer je hier vanaf wijkt kan je dit duur komen te staan. Bij een meting wordt er altijd een fout correctie toegepast van 5 km/u. Dan zit je respectievelijk met 29 km/u en met 49 km/u nog safe. Bij eventuele controle op de rollenbank is ook een foutcorrectie van 5 km/u van toepassing. Dus wanneer de snorscooter niet sneller rijdt dan 34 km/u bij een meting, of een bromscooter niet sneller rijdt dan 54 km/u, dan zul je hoogstwaarschijnlijk geen WOK status krijgen bij een controle.

Schakelbare opvoerkits

Je kunt een scooter laten opvoeren naar verschillende snelheden. Deze handeling is compleet legaal, via scooterkopenonline.nl kun je nieuwe, opgevoerde scooters bestellen. Je mag daar alleen niet mee rijden op de openbare weg. Het is dan mogelijk om alleen voor de 9 extra kilometers te gaan, je kunt hopen dat je niet gecontroleerd wordt of je laat er een schakelbare opvoerkit op plaatsen. Dan kun je met slechts een knopje van opgevoerd naar standaard snelheid gaan. Trapt de rollenbank daar in? Ja, die wel. Zal de politieagent ook overtuigd zijn? Niet altijd, die worden uiteraard ook getraind om dit soort zaken op te sporen.

Ik wil een scooter met WOK status verkopen, wat nu?

De status betekent dat je er tot een positieve herkeuring niet op mag rijden, je mag de scooter wel in je bezit hebben en je mag deze ook verkopen. Je bent dan wel verplicht dit te melden bij de persoon die het voertuig overneemt. Bij overschrijving zal dit ook automatisch aangegeven worden door de RDW. Er zijn overigens naast opvoeren ook andere redenen om deze status toe te wijzen. Vanwege kale banden bijvoorbeeld, verlichting die stuk is of andere zaken. Sommige mankementen zijn snel op te lossen, sommige niet. Een herkeuring aanvragen bij de RDW is niet gratis, en een positieve uitslag is niet gegarandeerd. Zorg dus dat jouw scooter in orde is voordat je deze laat keuren.

Gerelateerd