scooterverzekering

Wanneer moet ik mijn scooter of bromfiets allrisk verzekeren?

Het is belangrijk dat je, wanneer je met een scooter of bromfiets rijdt, goed verzekerd bent. Je kunt meerdere soorten verzekeringen afsluiten voor je scooter of bromfiets. Als je een WA verzekering hebt, ben je alleen verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt. Wanneer je echter een allrisk verzekering voor je bromfiets of scooter hebt, is ook de schade die je veroorzaakt hebt ook aan je eigen bromfiets of scooter verzekerd. Dat is dus ook het geval als de schade door jouw schuld wordt veroorzaakt.

De WA verzekering

Een WA verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA verzekering moet iedereen hebben, is wettelijk verplicht, die in het bezit is van een bromfiets of scooter. Je ben dus wettelijk verplicht, wanneer je een scooter of bromfiets hebt, in het bezit te zijn van een scooterverzekering of brommerverzekering. Deze wet is ontstaan om ervoor te zorgen dat de partij die schade door jou heeft, door bijvoorbeeld een ongeluk, het recht om bij je verzekeraar aan te kloppen om de schade te vergoeden. De scooter- of bromfietsverzekering geldt voor heel Europa. Ook wanneer je een auto of motor hebt, ben je minimaal verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Omdat een WA verzekering de schade aan een ander dekt, is het dus in principe een sociale verzekering. Wanneer je zelf schade oploopt door het toedoen van een ander dan zal deze de schade die je hebt ook moeten betalen.

Allrisk verzekering

scooterverzekeringWanneer je ook de schade vergoed aan je eigen bromfiets of scooter wil krijgen, ook al ben je zelf schuldig, dan moet je een allrisk verzekering afsluiten. Met een allrisk verzekering ben je ook verzekerd tegen diefstal, brand, slippen of storm. Wanneer het kenteken van je scooter of bromfiets op je naam staat, ben je wettelijk verplicht een WA verzekering of allrisk verzekering te hebben, ook als er een ander erop rijdt. Je kunt je WA verzekering uitbreiden door gebruik te maken van WA plus diefstal en WA plus casco. Wanneer je een nieuwe scooter of brommer aanschaft, is het verstandig wanneer je een WA verzekering afsluit deze uit te breiden. Lees wel altijd eerst de polisvoorwaarden, omdat er in veel gevallen een eigen risico in is opgenomen. Een eigen risico is het bedrag dat je van de verzekeraar zelf zal moeten betalen.

Uitsluitingen

Bij het afsluiten van een scooterverzekering zijn er altijd uitsluitingen. De uitsluitingen worden goed weergegeven in de polisvoorwaarden. Wanneer er schade ontstaat door een van de genoemde uitsluitingen dan zal de maatschappij niets uitkeren.

De uitsluitingen zijn:

  • Je mag geen technische wijzigingen aanbrengen waardoor de scooter harder gaat rijden.
  • Wanneer je niet mag rijden door bijvoorbeeld een rijontzegging of onder invloed bent van drugs of drank.
  • Je mag je scooter niet verhuren aan een ander.
  • Je mag je scooter niet gebruiken om er koeriersdiensten mee te verrichten, zoals het bezorgen van dagbladen.
  • Je mag niet meedoen aan wedstrijden.
  • Ook zal er niet worden uitgekeerd bij opzettelijk roekeloos rijden.

Allrisk verzekeren van je brommer of scooter

Wanneer je een nieuwe scooter of bromfiets hebt gekocht, is het verstandig om hem zeker in het begin allrisk te verzekeren. Dan kun je veilig de weg op. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook vind je het jammer als er een deuk in je scooter ontstaat door een onoplettendheid van jezelf. Het is een hele geruststelling dat je hem kunt laten repareren, ook al heb je het zelf veroorzaakt. Bekijk voordat je een allrisk verzekering afsluit de polisvoorwaarden, dus ook de kleine lettertjes. Een hebben van een goede verzekering is een hele geruststelling om de weg op te gaan. Ook is het verstandig om bij het afsluiten van een allrisk verzekering meerdere maatschappijen onderling met elkaar te vergelijken.

Gerelateerd