Scootmobiel koop en lease advies

Steeds meer mensen kiezen voor 3 of 4 wiel scootmobiel kopen. Waar het voorheen nog een hulpmiddel was voor mensen met een beperking, worden ze nu steeds vaker ingezet als vervoermiddel om het leefgenot te verbeteren en zelfstandigheid te stimuleren. Naast de WMO is het ook mogelijk om particulier een scootmobiel te kopen of te leasen, met als voordeel dat de eigenaar meer keuze heeft in opties en prijsklasse. Op deze pagina geven we informatie over scootmobielen, en noemen we een aantal aandachtspunten die bij aanschaf van een scootmobiel koopt worden scootmobiel van belang kunnen zijn.

 

scootmobielen

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven scooter die voorzien is van drie, vier of vijf wielen. De maximum snelheid is afhankelijk van het wegdek waarop wordt gereden:

 • Op een stoep is de maximum snelheid beperkt tot 6 km/u.
 • Op een fiets- of brommerpad binnen de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 30 km/u.
 • Op een fiets- of brommerpad buiten de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 45 km/u.

Het is niet toegestaan om met een scootmobiel te rijden op een autoweg of op een autosnelweg. Deze pagina gaat specifiek over elektrische scoot mobielen, dus niet voertuigen met een verbrandingsmotor. Daarmee zijn ze ook geschikt om binnen mee te rijden, zoals in een winkel.

Voor wie zijn ze geschikt?

In principe mag iedereen op een scootmobiel rijden. Wanneer het voertuig sneller rijdt als 10 km/u wordt er een minimale leeftijd van 16 jaar gehanteerd. Wanneer het een gehandicaptenvoertuig betreft kan hier overigens een ontheffing voor worden aangevraagd. Het is niet nodig om in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietsrijbewijs.

Verschillen tussen scootmobielen

De basisvereisten van een scootmobiel zijn beperkt:

 • Ze worden elektrisch aangedreven
 • Ze mogen niet breder zijn dan 1,1 m
 • Ze mogen niet langer zijn dan 3,5 m
 • Ze mogen niet hoger zijn dan 2,0 m

Deze voorwaarden gelden voor zowel scootmobielen met als zonder overkapping. Afgesloten modellen vallen dus in dezelfde categorie als open modellen. Hier zijn een aantal verschillen in specificaties en opties:

 • De maximumsnelheid kan verschillen. Omdat de maximumsnelheid op de stoep 6 km/u bedraagt kun je scootmobielen kopen met een instelbare begrenzing voor extra veiligheid.
 • De accucapaciteit bepaalt voor een groot deel de afstand die afgelegd kan worden zonder bij te laden. Vaak zijn er grotere accu’s verkrijgbaar.
 • Met moderne snufjes zoals een GPS ontvanger is het bepalen van de locatie eenvoudiger, wat de veiligheid ten goede zal komen.
 • Voor personen met een specifieke lichamelijke beperking kan de acceleratie of rem wellicht wordt omgebouwd tot de voet of duim. Ook de instap en stoel kan worden aangepast.
 • Op de stoep is verlichting niet verplicht, op de weg wel. De meeste scootmobielen die je kunt kopen zullen standaard uitgerust zijn met LED verlichting.
scootmobiel subsidie wmo of pgb

Wordt het scootmobiel vergoed?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan mobielen beschikbaar stellen onder bepaalde voorwaarden, er kunnen ook zorgverzekeraars zijn die ondersteuning kunnen bieden. Dit geldt alleen voor minder validen, onder specifieke condities en er kunnen flinke wachttijden zijn. Scootmobielen kopen of leasen is ook een optie, dit is mogelijk via gespecialiseerde winkels en webshops. Informeer bij de zorginstelling of bij de winkel of hier vergoedingen voor bestaan. Bij verkoop aan consumenten wordt de klant ook daadwerkelijk eigenaar van het mobiel, inclusief eventuele restwaarde bij verkoop.

scootmobiel kopen

Scootmobielen kopen

Iedereen mag in principe scootmobielen kopen en rijden. Registratie bij de RDW, zoals dit bij scooters het geval is, geldt niet voor scootmobielen. Het is wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, die kosten zijn doorgaans vrij beperkt.

Naast de standaard fabrieksgarantie is het bij diverse aanbieders mogelijk om een aanvullend onderhoudscontract af te sluiten, Fast & Furious biedt hiervoor diverse pakketten aan. De prijzen kunnen sterk uiteen lopen, naast comfort heeft dit ook te maken met de uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn modellen die geheel naar voorkeur aan te passen zijn, wat niet alleen het gebruikscomfort kan verhogen, het kan ook een positieve invloed hebben op de veiligheid.

scootmobiel leasen

Scootmobielen leasen

Zeker met een aantal extra opties kan de prijs oplopen, personen die snel een scootmobiel willen aanschaffen kunnen dit niet altijd contant betalen. In dat geval kan scootmobielen leasen een oplossing bieden. In tegenstelling tot een operational lease, waarbij de klant geen eigenaar wordt van het voertuig, is er bij een financial lease wel sprake van eigenaarschap.

Bij scootmobielen leasen verloopt het aankoopproces vrijwel gelijk, met als voornaamste verschil dat er een contract wordt afgesloten met een leasemaatschappij. Er zal een toetsing plaatsvinden, wanneer het resultaat hiervan positief is kan de bestelling direct wordt afgerond. Informeer bij de winkel of webshop naar de mogelijkheden.

Nieuwe scootmobiel kopen

De primitieve scootmobielen van een aantal jaren terug zijn vervangen door nieuwe modellen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook opties bieden voor een zeer brede doelgroep. Het zijn waardige vervoermiddelen met letterlijk een lage drempel vanwege de flexibiliteit en betaalbare prijzen. Hoewel een rijbewijs niet vereist is, is het uiteraard wel van belang om alle verkeersregels in acht te nemen wanneer men deelneemt aan het verkeer.

Opvouwbare scootmobiel

Een opvouwbare scootmobiel is uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een extra wendbaar en compact model. Deze soort scootmobiel is eenvoudig te vervoeren en heeft vaak een kleine draaicirkel, wat ideaal is voor gebruik in krappe ruimtes. Voordat u een scootmobiel koopt, is het belangrijk om een proefrit te maken en uw wensen en behoeften in kaart te brengen.

In een showroom kunt u verschillende scootmobielen met drie wielen vergelijken, waaronder modellen met drie of vier wielen. Laat u goed informeren over de scootmobiel prijzen en de maximale actieradius van elk model, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Tweedehands scootmobielen

Het kopen van een tweedehands scootmobiel kan een voordelige optie zijn als u een beperkt budget heeft. Ook bij het kiezen van een gebruikte scootmobiel is het belangrijk om uw wensen en behoeften in acht te nemen. Maak een proefrit om te ervaren of de scootmobiel comfortabel rijdt en of de stoel prettig zit.

Vergeet niet om te informeren naar de actieradius, het aantal gereden kilometers en de staat van de accu. Een persoonlijk advies van een expert kan u helpen bij het vinden van de juiste scootmobiel, of het nu een opvouwbare scootmobiel, een elektrische rolstoel of een zwaarder vast model betreft.

Beste scootmobiel kopen

De beste scootmobiel is afhankelijk van uw persoonlijke wensen, behoeften en budget. Er zijn veel verschillende scootmobielen op de markt, van opvouwbare modellen tot vaste scootmobielen en elektrische rolstoelen. Driewielers bieden extra wendbaarheid en een kleinere draaicirkel, terwijl vierwielers extra stabiliteit en veiligheid bieden.

Om te bepalen welke scootmobiel het beste bij u past, is het aan te raden om een proefrit te maken en een breed assortiment aan modellen te bekijken. Zo kunt u ervaren hoe de scootmobiel comfortabel rijdt, hoe comfortabel de stoel is en of de actieradius voldoende is voor uw behoeften. Uiteindelijk kunt u, met een gedegen onderzoek en persoonlijk advies, de juiste scootmobiel kiezen die perfect aansluit bij uw wensen en levensstijl.

Elektrische scooter mobiel kopen

Een elektrische scooter mobiel biedt een uitstekende oplossing voor mensen die op zoek zijn naar extra mobiliteit en comfort. Er zijn diverse merken en modellen op de markt, waaronder opvouwbare scootmobielen en driewielers.

Deze scootmobielen zijn vaak extra wendbaar, terwijl scootmobiel modellen met vier wielen extra stabiliteit bieden. Om de juiste keuze te maken, kunt u het beste een proefrit maken met verschillende modellen en uzelf laten adviseren door een expert. Voor het besturen vier wielen van een elektrische scootmobiel is geen rijbewijs nodig, wat het voor veel mensen een toegankelijke optie maakt.

Proefrit maken geen rijbewijs nodig

Voordat u een nieuwe scootmobiel aanschaft, is het belangrijk om een proefrit te maken om te ontdekken welke scootmobiel het beste bij u past misschien is comfortabele stoel nodig. Tijdens een proefrit kunt u ervaren hoe comfortabel de stoel zit, hoe wendbaar het voertuig is en of het model geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik hebben we een ruim aanbod.

U kunt bijvoorbeeld testen hoe gemakkelijk de scootmobiel stoepranden op en af gaat. Zoals eerder vermeld, heeft u geen rijbewijs nodig om een scootmobiel te besturen. Afhankelijk van uw situatie, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding of ondersteuning van de gemeente bij de aanschaf van een scootmobiel.

Opladen en accu’s

De accu’s van een elektrische scootmobiel zijn essentieel voor de actieradius en prestaties van het voertuig. Het is belangrijk om goed te letten op de capaciteit van de accu’s en te weten hoe lang het opladen duurt. Zwaardere scootmobielen of modellen met een hogere actieradius vereisen vaak krachtigere accu’s.

Houd er rekening mee dat de levensduur van de accu’s na verloop van tijd kan afnemen, waardoor het belangrijk is om deze tijdig te vervangen. Laat u goed informeren over de verschillende opties en kies een scootmobiel die past bij uw wensen en wielen en behoeften. Met een weloverwogen keuze en goed onderhoud, kunt u jarenlang genieten van uw elektrische scootmobiel.

WMO/PGB subsidies

Het is goed om te weten dat er financiële ondersteuning beschikbaar is voor de aanschaf van een scootmobiel. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) kunt u bij uw gemeente een aanvraag indienen voor een scootmobiel of een bijdrage in de kosten. De gemeente beoordeelt uw situatie en bepaalt of u in aanmerking komt voor deze ondersteuning. Daarnaast is het mogelijk om via uw persoonsgebonden budget (PGB) een nieuwe scootmobiel kopen

Het PGB geeft u meer vrijheid en keuze bij het selecteren van een geschikt model, afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeften. Om te weten of u in aanmerking komt voor een WMO-voorziening of een PGB, kunt u contact opnemen met uw gemeente of zorgverzekeraar. Zij kunnen u informeren over de voorwaarden en de te volgen stappen om de juiste ondersteuning te ontvangen. Door gebruik te maken van deze subsidies, kunt u de kosten voor uw scootmobiel aanzienlijk verlagen en investeren in uw mobiliteit en onafhankelijkheid daarom een nieuwe scootmobiel kopen is vaak de oplossing.

Gerelateerd