Scootmobiel koop en lease advies

Steeds meer mensen kiezen voor 3 of 4 wiel scootmobiel kopen. Waar het voorheen nog een hulpmiddel was voor mensen met een beperking, worden ze nu steeds vaker ingezet als vervoermiddel om het leefgenot te verbeteren en zelfstandigheid te stimuleren. Naast de WMO is het ook mogelijk om particulier een scootmobiel te kopen of te leasen, met als voordeel dat de eigenaar meer keuze heeft in opties en prijsklasse. Op deze pagina geven we informatie over scootmobielen, en noemen we een aantal aandachtspunten die bij aanschaf van een scootmobiel van belang kunnen zijn.

 

scootmobielen

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven scooter die voorzien is van drie, vier of vijf wielen. De maximum snelheid is afhankelijk van het wegdek waarop wordt gereden:

 • Op een stoep is de maximum snelheid beperkt tot 6 km/u.
 • Op een fiets- of brommerpad binnen de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 30 km/u.
 • Op een fiets- of brommerpad buiten de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 45 km/u.

Het is niet toegestaan om met een scootmobiel te rijden op een autoweg of op een autosnelweg. Deze pagina gaat specifiek over elektrische scoot mobielen, dus niet voertuigen met een verbrandingsmotor. Daarmee zijn ze ook geschikt om binnen mee te rijden, zoals in een winkel.

Voor wie zijn ze geschikt?

In principe mag iedereen op een scootmobiel rijden. Wanneer het voertuig sneller rijdt als 10 km/u wordt er een minimale leeftijd van 16 jaar gehanteerd. Wanneer het een gehandicaptenvoertuig betreft kan hier overigens een ontheffing voor worden aangevraagd. Het is niet nodig om in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietsrijbewijs.

Verschillen tussen scootmobielen

De basisvereisten van een scootmobiel zijn beperkt:

 • Ze worden elektrisch aangedreven
 • Ze mogen niet breder zijn dan 1,1 m
 • Ze mogen niet langer zijn dan 3,5 m
 • Ze mogen niet hoger zijn dan 2,0 m

Deze voorwaarden gelden voor zowel scootmobielen met als zonder overkapping. Afgesloten modellen vallen dus in dezelfde categorie als open modellen. Hier zijn een aantal verschillen en opties:

 • De maximumsnelheid kan verschillen. Omdat de maximumsnelheid op de stoep 6 km/u bedraagt kun je scootmobielen kopen met een instelbare begrenzing voor extra veiligheid.
 • De accucapaciteit bepaalt voor een groot deel de afstand die afgelegd kan worden zonder bij te laden. Vaak zijn er grotere accu’s verkrijgbaar.
 • Met moderne snufjes zoals een GPS ontvanger is het bepalen van de locatie eenvoudiger, wat de veiligheid ten goede zal komen.
 • Voor personen met een specifieke lichamelijke beperking kan de acceleratie of rem wellicht wordt omgebouwd tot de voet of duim. Ook de instap en stoel kan worden aangepast.
 • Op de stoep is verlichting niet verplicht, op de weg wel. De meeste scootmobielen die je kunt kopen zullen standaard uitgerust zijn met LED verlichting.
scootmobiel subsidie wmo of pgb

Wordt het scootmobiel vergoed?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan mobielen beschikbaar stellen onder bepaalde voorwaarden, er kunnen ook zorgverzekeraars zijn die ondersteuning kunnen bieden. Dit geldt alleen voor minder validen, onder specifieke condities en er kunnen flinke wachttijden zijn. Scootmobielen kopen of leasen is ook een optie, dit is mogelijk via gespecialiseerde winkels en webshops. Informeer bij de zorginstelling of bij de winkel of hier vergoedingen voor bestaan. Bij verkoop aan consumenten wordt de klant ook daadwerkelijk eigenaar van het mobiel, inclusief eventuele restwaarde bij verkoop.

scootmobiel kopen

Scootmobielen kopen

Iedereen mag in principe scootmobielen kopen en rijden. Registratie bij de RDW, zoals dit bij scooters het geval is, geldt niet voor scootmobielen. Het is wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, die kosten zijn doorgaans vrij beperkt. Naast de standaard fabrieksgarantie is het bij diverse aanbieders mogelijk om een aanvullend onderhoudscontract af te sluiten, Fast & Furious biedt hiervoor diverse pakketten aan. De prijzen kunnen sterk uiteen lopen, naast comfort heeft dit ook te maken met de uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn modellen die geheel naar voorkeur aan te passen zijn, wat niet alleen het gebruikscomfort kan verhogen, het kan ook een positieve invloed hebben op de veiligheid.

scootmobiel leasen

Scootmobielen leasen

Zeker met een aantal extra opties kan de prijs oplopen, personen die snel een scootmobiel willen aanschaffen kunnen dit niet altijd contant betalen. In dat geval kan scootmobielen leasen een oplossing bieden. In tegenstelling tot een operational lease, waarbij de klant geen eigenaar wordt van het voertuig, is er bij een financial lease wel sprake van eigenaarschap. Bij scootmobielen leasen verloopt het aankoopproces vrijwel gelijk, met als voornaamste verschil dat er een contract wordt afgesloten met een leasemaatschappij. Er zal een toetsing plaatsvinden, wanneer het resultaat hiervan positief is kan de bestelling direct wordt afgerond. Informeer bij de winkel of webshop naar de mogelijkheden.

Conclusie

De primitieve scootmobielen van een aantal jaren terug zijn vervangen door nieuwe modellen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook opties bieden voor een zeer brede doelgroep. Het zijn waardige vervoermiddelen met letterlijk een lage drempel vanwege de flexibiliteit en betaalbare prijzen. Hoewel een rijbewijs niet vereist is, is het uiteraard wel van belang om alle verkeersregels in acht te nemen wanneer men deelneemt aan het verkeer.

Gerelateerd