10-aankoop-tips-scootmobielen

Tips bij een scootmobiel kopen. Hier moet je rekening mee houden!

Voor iedereen die niet precies weet wat een scootmobiel rijden betekent, maar wel interesse heeft om een dergelijk voertuig aan te schaffen hebben we deze pagina geschreven. Hier vind je de voornaamste informatie over scootmobielen, én praktische tips om de juiste keuze te kunnen maken.

 

Inhoud:

 

 1. Kosten scootmobielen
 2. 3 of 4 wielen?
 3. Comfort van een scootmobiel
 4. Maatwerk bij een beperking
 5. Gemiddeld aantal kilometers op een volle accu
 6. Maximale snelheid en rijbewijs
 7. Accu’s en laden
 8. De beste scootmobielen
 9. De goedkoopste scootmobielen
 10. Kun je ook een scootmobiel leasen?

scootmobiel-kopen-waar-opletten-10-tips

1. Kosten scootmobielen

Onder duizend euro kun je eigenlijk geen (goede) scootmobiel kopen. De prijzen beginnen rond de 1300 euro, vanaf die prijs is er volop keuze aan goede en betaalbare scootmobielen. De kwaliteit van de constructie moet natuurlijk gewoon in orde zijn, je wilt er immers langere tijd veilig en comfortabel op kunnen rijden. De duurdere modellen bieden voornamelijk meer opties, een verhoogd comfort en vaak ook meer duurzame onderdelen, wat voor mensen die vaak rijden geen overbodige luxe zal zijn.

 

Staar je niet blind op een bekend merk, er zijn namelijk heel wat ‘onbekende’ merken die zich kunnen meten met de gevestigde orde. Laten we wel zijn; de meeste merken komen toch uit dezelfde fabrieken, daarnaast kun je online vaak ook behoorlijk wat geld besparen. Je kunt kosten aanzienlijk drukken wanneer je in aanmerking komt voor een PGB of de wet WMO, daarvoor moet je wel een aantal stappen doorlopen. Een scootmobiel leasen is ook een optie, zo kun je snel een scootmobiel aanschaffen dat past binnen jouw budget, en je volledige vrijheid van kiezen biedt.

Een scootmobiel kun je ook in termijnen betalen (en zelfs leasen!)

 

2. 3 of 4 wielen?

scootmobiel-2-3-of-4-wielenEr zijn twee types leverbaar; met 3 wielen of met 4 wielen. Een scootmobiel met 3 wielen is vergelijkbaar met een standaard scooter op 2 wielen, en heeft nagenoeg dezelfde opties en rijcomfort met het voordeel van de extra stabiliteit. Dan zijn er nog modellen die uitgerust zijn met 4 wielen, de banden zijn kleiner in diameter in vergelijking met de 3-wielers. Deze modellen hebben wel een grotere draaicirkel, wat voor gebruik binnen wat minder praktisch is. Ze zullen ook wat duurder zijn in aanschaf.

 

Wil je een opvouwbaar model scootmobiel kopen? Zelfs dat is mogelijk met de Move Atto, een bijzonder model. Je kunt er met slechts 28 kilo een koffer van maken, waardoor transport zeer eenvoudig is. Daarnaast zijn er ook overdekte producten die in de categorie brommobielen vallen.

 

3. Comfort van een scootmobiel

Rijden op een scootmobiel met een stoel die niet lekker zit is geen pretje, zeker niet op grotere afstanden. Wanneer je toch al lichamelijke klachten hebt moet je zeker kiezen voor een model met een prettige zitting die goede ondersteuning biedt. Standaard zal de rugleuning vrij laag zijn, voor langere ritten raden we een hogere rugleuning aan. Vrijwel alle modellen beschikken standaard al over een armleuning, controleer dit in de specificaties. Mocht je moeite hebben met de instap, dan kun je voor een model kiezen met een draaibare zetel als optie. Je kunt dan eenvoudig vanaf de zijkant in- en uitstappen. Houd er rekening mee dat scootmobielen met 3 wielen doorgaans soepeler geveerd zijn als de modellen met 4 wielen. Zeker op hobbelige wegen en op hogere snelheden zul je dit verschil merken.

 

4. Maatwerk bij een beperking

Veel scootmobiel bezitters zijn minder mobiel of hebben een beperking. Dan is het goed om te weten dat er modellen leverbaar zijn die zeer goed aan te passen zijn op ieder persoon. Laat de stoel roteren zodat de instap eenvoudiger wordt, of pas de wijze van remmen en accelereren aan. Voet- of handbediening is beide mogelijk. Kijk goed naar de aanwezige opties op de productpagina, of informeer naar alle mogelijkheden. Drie modellen die hoog scoren op het gebied van maatwerk opties zijn de Nipponia 2Fast en Pride, of de Gomax Trimo.

scootmobiel-snelheid-en-bereik

5. Gemiddeld aantal kilometers op een volle accu

Het aantal kilometers dat je kunt afleggen op één volle lading noemen we de actieradius. Er zijn slechts enkele modellen die nog steeds beschikken over een verbrandingsmotor, tanken is dus verleden tijd. Als je voor standaard modellen kiest, dan kun je een gemiddelde actieradius van 40 kilometer verwachten. Je zou ook kunnen kiezen voor een accu met een hogere capaciteit voor langere afstanden. Bij modellen waar de accu te vervangen is kun je tot wel 200 kilometer rijden op één lading. De reden dat deze accu’s niet standaard bij scootmobielen worden geleverd is de prijs. Accucapaciteit is namelijk niet goedkoop. Mocht je toch graag lange ritten maken, en tegen de prijs opzien, dan zou je een leasecontract kunnen overwegen waarmee je de kosten kunt spreiden over een langere periode.

 

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de actieradius zijn:

 

 • De maximale snelheid van de scootmobiel.
 • Het totale laadgewicht inclusief berijder en bagage.
 • De bandenspanning en algemene staat van onderhoud.
 • Het wegdek, de helling en wind.

 

6. Maximale snelheid en rijbewijs

Er zijn situaties zoals op de stoep en in de winkel waar een maximale snelheid geldt van 6 kilometer per uur. Dat is niet bepaald snel, daarom kun je op het wegdek hogere snelheden behalen. Zelfs dan komen vaak luxe merken niet boven de 16 kilometer per uur uit. Gelukkig zijn er merken die wel snellere opties bieden, zo kun je met gemak tot wel 25 kilometer per uur halen. Voor de situaties waarin je zeker niet te snel wilt rijden kun je eenvoudig de begrenzer even inschakelen. Zo kun je in iedere situatie voor de ideale snelheid kiezen.

Het is niet nodig om een rijbewijs te halen om op een scootmobiel te mogen rijden, er is alleen een minimumleeftijd bepaald van 16 jaar. Wanneer je niet eerder op een dergelijke 3 of 4 wieler hebt gereden kun je in jouw gemeente informeren of er (gratis) lessen worden aangeboden.

 

7. Accu’s en laden

De belasting op het lichtnet ligt beduidend lager dan bij een elektrische auto, dit betekent dat er normaal gesproken geen speciale voorzieningen nodig zijn in huis. Je kunt direct thuis de scootmobiel opladen zolang je een 230 Volt aansluiting vrij hebt. Er zijn wel verschillen in modellen die gebruik maken van een losse accu, een lader of direct inpluggen op een stroompunt. In de beschrijving kun je altijd vinden welke type aansluiting het betreft.

beste-en-goedkoopste-scootmobiel

Naast de manier van laden is er ook verschil tussen batterij types. Zo zijn er accu’s met lood-zuur en gel. Die zijn wat goedkoper in aanschaf, maar hebben een kortere levensduur en het gewicht ligt hoger in vergelijking met de meer luxe accu’s. Dan zijn er de Lithium Ion accu’s die beter presteren en met name de eerste driekwart van de capaciteit snel laden. De kosten liggen wel hoger, ze gaan onder normaal gebruik overigens ook langer mee.

 

8. De beste scootmobielen

Als we kijken naar de allerbeste scootmobielen die momenteel leverbaar zijn, dan letten we vooral op de beste prijs / kwaliteitsverhouding. Wij kiezen dan voor de Nipponia 2Fast, de IVA A1000 of de IVA Z1000.

 

9. De goedkoopste scootmobielen

Dit zijn de goedkoopste (goede) scootmobielen die momenteel leverbaar zijn:

 

 • Scooty
 • BTC Tres
 • IVA E1000 of IVA Z1000
 • BTC Tri-eCruise
 • Move Vigorous T408-1

 

10. Kun je ook een scootmobiel leasen?

Het is mogelijk om de wet WMO aan te spreken, een PGB aan te vragen of gewoon zelf direct te betalen via bankkaart of kredietkaart. Als dit niet mogelijk of wenselijk is, dan is er nog de optie voor een scootmobiel leasen. Dit is niets anders dan kopen op afbetaling. Kies een termijn, en na goedkeuring kun je direct de bestelling plaatsen. Je betaalt dan jouw scootmobiel af in de overeenkomen periode. Er is ook een optie mogelijk zonder BKR en dat is betalen in 3 termijnen. Informeer hiervoor bij de verkoper naar alle mogelijkheden.

Gerelateerd