voorkomen-diefstal-scootmobiel

Diefstal van jouw scootmobiel voorkomen

Jouw scootmobiel is het vervoersmiddel waar je overal mee kunt komen. Je hebt meer flexibiliteit, bent niet direct afhankelijk van de hulp van anderen en kunt ervoor zorgen dat je jouw boodschappen gedaan hebt zonder dat dit jou veel energie kost. Niets is daarom zo vervelend als jouw scootmobiel gestolen wordt. Echter zijn er veel verschillende maatregelen die je zou kunnen treffen om een diefstal te voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk te verkleinen. Onderstaande informatie kan jou helpen bij de eerste stappen om een diefstal te voorkomen.

In slechts enkele stappen jouw scootmobiel beschermen

Hoewel je verwacht dat het niet zo is, worden er vaak scootmobielen gestolen. Doordat er niet de juiste maatregelen worden getroffen worden veel van deze vervoersmiddelen niet meer teruggevonden. Dit kan lastig zijn, zeker gezien de omstandigheden waaronder je een scootmobiel in de eerste plaats aanschaft. Je moet er daarom voor zorgen dat je met de juiste voorzorgsmaatregelen ervoor zorgt dat de kans op een diefstal aanzienlijk verkleind wordt, waardoor je nog jarenlang plezier kunt hebben van jouw scootmobiel. Hiervoor zijn een aantal simpele en voor de hand liggende trucs te vinden. Hoewel ze wellicht voor de hand liggend zijn, is het goed om ook hiernaar te kijken.

scootmobiel-goed-beschermt-opslot

Sloten te allen tijde belangrijk bij jouw scootmobiel

De meeste scootmobielen worden voornamelijk gestolen doordat ze niet op slot staan. Een snelle boodschap, een praatje maken met iemand die verderop staat of een kop koffie drinken. Al deze zaken zijn genoeg voor een dief om zijn slag te slaan. Of je nu in een grote plaats bent of in een klein dorpje, je moet jouw scootmobiel altijd op slot zetten. Zelfs wanneer je slechts vijf minuten weg bent. Deze vijf minuten zijn genoeg voor de dieven om toe te slaan. Door de stuurvergrendeling aan te zetten, voorkom je dat jouw scootmobiel gelijk wordt meegenomen. Voordat de dieven doorhebben dat deze op slot staat, is er immers al hulp ingeroepen en kan de diefstal voorkomen worden.

Extra sloten aanschaffen voor nog meer veiligheid

Naast deze vergrendeling is het ook goed om een extra slot aan te schaffen. Je kunt hiervoor een speciaal scootmobielslot aanschaffen, maar ook een ander stevig slot. Zo kun je hem niet alleen vergrendelen, maar ook aan een hek of lantaarnpaal vastmaken. Dit geeft nog een extra drempel voor de dieven. Als de dieven toeslaan met een aanhanger of busje kan deze immers nog opgetild worden. Als het slot eerst doorgezaagd moet worden, valt dit vaak op door de omgeving. Wanneer de dieven proberen om de diefstal te plegen zijn er vaak al omstanders bij die het kunnen voorkomen. Ook voor jou kan dit een hoop schelen. Je hebt jouw scootmobiel nog en bent nog altijd mobiel.

Binnen stallen voorkomt nog meer diefstallen

Sloten zijn altijd goed om een diefstal te voorkomen bij een scootmobiel. Echter verzinnen dieven steeds weer nieuwe manieren om de diefstal toch te laten slagen. Daarom is het verstandiger om jouw scootmobiel ergens binnen te stallen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om deze in een schuur te zetten, zodat deze uit het zicht is van de dieven. Ook kun je hem in jouw tuin plaatsen. Vaak heb je hier een haak aan de muur, waar je het slot aan kunt bevestigen. Indien je in een flat of apartementencomplex woont, zijn hier vaak ook bergingen tot jouw beschikking. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan is het goed om te overleggen of je de scootmobiel in het trappenhuis kunt plaatsen. Zo staat deze in ieder geval binnen en wordt het lastiger om de diefstal te plegen.

scootmobiel-slotten

Een opvouwbare stalling voor nog meer bescherming

Het beste is een eigen stalling. Vaak kun je hier jouw eigen schuur voor gebruiken, maar het is ook mogelijk dat je geen schuur of andere stalling tot jouw beschikking hebt. Buiten zetten blijft echter altijd een gevaar. Ondanks dat je er wellicht goed op uit kunt kijken, moet je in jouw achterhoofd houden dat je zelf niet mobiel genoeg bent om achter de dieven aan te rennen. Ook hebben de dieven vaak een sneller reactievermogen dan jij zelf hebt. Probeer dan altijd voor een alternatief te zorgen. Een daarvan is een opvouwbare stalling. Deze kun je waar je maar wilt plaatsen, waardoor jouw scootmobiel toch overdekt staat en beter beschermd is tegen diefstal.

Ook jouw onderdelen beschermen tegen dieven

Naast bovenstaande tips is het ook goed om te weten waar dieven nog meer naar kijken. Soms zijn ze namelijk helemaal niet uit op jouw complete scootmobiel. De verschillende onderdelen kunnen namelijk ook aantrekkelijk zijn. Een van deze onderdelen waar dieven bij veel vervoersmiddelen naar kijken is het kenteken. Deze is eenvoudig los te schroeven, waardoor het kenteken meegenomen kan worden en voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Denk hierbij aan verschillende criminele activiteiten. Zo kunnen ze jouw kenteken gebruiken om te tanken en daarna weg te rijden zonder te betalen, maar ook voor de verkoop.

Een tag met een uniek nummer

Je zult daarom altijd goed op moeten letten of alle verschillende onderdelen goed vastzitten aan jouw scootmobiel. Laat geen onderdelen los zitten en neem alle persoonlijke bezittingen altijd mee naar binnen. Daarbij is het van belang dat je altijd unieke kenmerken aan jouw scootmobiel toevoegt. Deze kenmerken kunnen gebruikt worden als jouw scootmobiel onverwacht tocht gestolen wordt. Een mogelijkheid is een tag. Deze tag is een kleine chip, welke als elektronisch merkteken dient. De tag is voorzien van een speciaal nummer, waardoor de eigenaar altijd achterhaald kan worden.

Per onderdeel een tag toevoegen voor opsporing

Het is van belang dat deze tag aan alle onderdelen van jouw scootmobiel worden gemaakt. Dit vergt wel wat werk, maar je krijgt er ook veel voordelen voor terug. Wanneer jouw scootmobiel gestolen is, dan halen de dieven vaak alles uit elkaar om alle onderdelen afzonderlijk van elkaar te verkopen. Wanneer de verschillende onderdelen voorzien zijn van een tag, kan er snel achterhaalt worden of de onderdelen gestolen zijn. Ook op de zwarte markt kijkt de politie namelijk mee om te zien of er scootmobielen of onderdelen ervan aangeboden worden. Op deze manier is er net een beetje extra controle en is de kans groter dat de dieven opgespoord kunnen worden.

Jouw afhankelijkheid belangrijk bij de maatregelen

Maar waarom zou je zoveel moeite doen om een diefstal van jouw scootmobiel te voorkomen? In eerste instantie ben je afhankelijk van jouw scootmobiel. Je hebt deze immers niet voor niets aangeschaft. Of je nu veelvuldig gebruik maakt van dit vervoersmiddel of deze eens in de zoveel tijd nodig hebt, je wilt er gebruik van kunnen maken wanneer dit jou het beste uitkomt. Als je er achter komt dat jouw scootmobiel gestolen is, dan kun je het beste direct aangifte doen en erbij vermelden dat je aan alle voorzorgsmaatregelen hebt gedacht. Als je jouw scootmobiel bijvoorbeeld niet op slot hebt gezet, dan wordt er vaak niets met jouw aangifte gedaan.

Framenummer-voorbeeld-scootmobiel

Het serienummer kan belangrijk zijn bij de aangifte

Het is bij jouw aangifte ook van belang dat je het serienummer bij de hand hebt. Dit serienummer is namelijk een uniek nummer, waardoor ze jouw scootmobiel sneller op kunnen sporen. Het is daarom goed om direct bij het aanschaffen van jouw scootmobiel dit nummer ergens op te schrijven en een duidelijke foto te maken. Zo kun je deze er gelijk bij pakken wanneer je het nodig hebt. Dit kan jou veel tijd schelen en daarnaast is het voor de politie makkelijker om op zoek te gaan naar jouw scootmobiel. De kans is niet heel groot dat jouw voertuig teruggevonden wordt, maar het kan wel helpen bij het opsporen. Wanneer er namelijk scootmobielen aangeboden worden op de zwarte markt kan die van jou er ook tussen zitten. In dit geval wordt de dief getraceerd en heb je jouw scootmobiel terug.

Verzekeren tegen diefstal aan de hand van jouw situatie

Uiteraard is het ook altijd van belang dat je jouw scootmobiel verzekerd tegen diefstal. Je kunt er wellicht niet mee voorkomen dat jouw voertuig gestolen wordt, maar het kan je wel helpen bij het vinden van een oplossing. Deze verzekering zit niet in de verplichte WA-verzekering. Je zult daarom op zoek moeten gaan naar een aanvullend pakket voor diefstal. Vaak is dit al mogelijk bij jouw eigen verzekeraar. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken. Zo kun je ook gerichter naar een verzekering zoeken die bij jouw situatie past. Leg daarom precies uit hoe je jouw scootmobiel stalt en welke mogelijkheden hiervoor zijn. Zo kun je altijd een verzekering krijgen die bij je past.

verplicht-scootmobiel-verzekering

Rekening houden met een diefstal voorkomt ellende

Hoe je het ook went of keert, een diefstal is nooit volledig te voorkomen. Echter zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen om de kans hierop te verkleinen. Niet alleen een extra slot, maar ook de manier van stallen en alle maatregelen rondom de verzekering en aangifte helpen jou uiteindelijk om jouw scootmobiel grotendeels te beschermen. Zeker wanneer je in delen van het land woont waar diefstal aan de orde van de dag is, is het van belang dat je zoveel mogelijk maatregelen treft om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden. Wanneer je hier allemaal rekening mee houdt, is de kans ook groter dat je uiteindelijk een bedrag uitgekeerd krijgt van jouw verzekering, waardoor je weer de weg op kunt en nog altijd zelfstandig bent.

Gerelateerd