Dip in scooterverkoop in maart 2023

Forse daling scooterverkoop in maart 2023

Wat doe je als je naar je werk moet en het regent of stormt? Juist, dan kies je het liefst voor de auto of het openbaar vervoer. Een scooter komt dan niet meteen in je op, en die gedachte hadden velen in maart. De lente liet in maart nog op zich wachten, wat resulteerde in negatieve cijfers voor de Nederlandse scooterverkoop. De helmplicht voor snorscooters die in januari werd ingevoerd, hielp daar ook niet bij. Bovendien zorgde het wegvallen van scooterverkopen aan deelbedrijven voor extra druk.

Bromfietsverkoop

Bij de bromfietsverkoop zagen we een daling van 18,8%, maar bij de snorscooters ging het zelfs om een afname van maar liefst 78%, waar het gemiddelde van de afgelopen maanden nog op 55% lag. Welke merken deden het ondanks de daling nog redelijk goed en welke zagen de verkopen instorten? We beginnen bij de bromfietsverkoop. La Souris zag de verkopen toenemen naar 836 stuks in het eerste kwartaal en bezet daarmee de eerste plaats.

Op de tweede plaats staat SYM met 608 bromscooters die tot en met maart werden verkocht. Piaggio staat op de derde plaats met 608 verkochte scooters, gevolgd door Vespa met 511 verkopen in het eerste kwartaal. Op de vijfde plaats vinden we geen scooter, maar een Speed Pedelec van Stromer met 445 verkochte exemplaren. Kymco verkocht 335 scooters, en dat aantal zou weleens kunnen stijgen met de komst van de eerste 45 km/u elektrische scooter van het merk in mei.

IVA staat op de zevende plaats met 259 verkochte scooters, slechts een fractie meer (+10) dan vorig jaar. Senzo staat op de achtste plaats met 252 verkochte scooters, een stuk meer dan een jaar geleden. Helaas zag Peugeot geen stijging in de verkoop en verkocht 208 scooters, terwijl er vorig jaar nog 317 werden verkocht. Segway sluit de top 10 af met 206 verkochte elektrische scooters, tegenover 291 in dezelfde periode vorig jaar.

Daling snorscooterverkoop

Bij de verkoop van snorscooters staat La Souris ook op de eerste plaats met 381 stuks, maar Segway volgt op de voet met 338 verkochte elektrische scooters in maart. Bij AGM was er meer dan een halvering van de verkopen, van 505 naar 229 verkochte snorscooters in het eerste kwartaal.

SYM zag een flinke terugval van 619 stuks naar 212 en belandde daarmee op de vierde plaats. De grootste daling komt op het conto van Vespa, waar het aantal verkochte snorscooters daalde van 1.017 naar slechts 152! Jarenlang waren Vespa’s razend populair, maar nu lijkt vooral de jeugd de Vespa te verruilen voor een ander vervoermiddel, zoals een E-Fatbike. De hoge premies voor het verzekeren van een nieuwe Vespa helpen ook niet mee. IVA zag de verkopen dalen naar 146 stuks en eindigde op de zesde plaats.

GTS wist 105 snorscooters te verkopen, terwijl het er vorig jaar nog 275 waren. Ook Spyder Wheelz ziet de verkopen bijna opdrogen naar 89 stuks. Dit is typisch een product dat mensen zonder helm willen rijden. NIU bezet de negende plaats met 88 verkochte snorscooters. Senzo sluit de top 10 af met 84 verkochte snorscooters. De eerste zonnestralen in april kunnen de verkopen wellicht een flinke impuls geven aan de totale scooterverkoop, maar dat zien we volgende maand.

Toekomst van scooterverkoop

Wat betekent deze dip in scooterverkoop voor de toekomst? Het is belangrijk om te beseffen dat deze daling slechts een momentopname is en geen garantie voor een blijvende trend. De scooterverkoop kan zomaar weer aantrekken zodra het weer verbetert. Bovendien kan de introductie van nieuwe modellen en technologieën, zoals elektrische scooters met hogere snelheden, de verkoopcijfers een boost geven.

Dip in scooterverkoop in maart 2023

De flinke dip in scooterverkoop in maart 2023 laat zien dat externe factoren, zoals het weer en de invoering van nieuwe regels, een grote invloed kunnen hebben op de verkoopcijfers. Hoewel sommige merken het beter deden dan anderen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de markt kan herstellen zodra de omstandigheden verbeteren. Dus, scooterliefhebbers, houd moed en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de scooterverkoop!

Gerelateerd